TIPPEK | Hogyan készüljünk egy igazán ütős előadásra?
Hogyan készüljünk egy igazán ütős előadásra?
2019-09-19 07:52:00Kép: Dr. Prezi
Mennyit ér a gondolatunk? Főleg annyit, amennyit képesek vagyunk megosztani belőle másokkal.

Mivel ez nem feltétlenül egy alap adottság, így van arra lehetőség, hogy megtanulhassuk az élőbeszéd minden fontos elemét egy sikeres előadás érdekében.

Tétje van

A legtöbb előadásnak fontos következménye, úgymond tétje van, hiszen a közönség számára azok vagyunk, amennyit látnak belőlünk, amennyit átadunk magunkból. Így mondhatni az előadás a névjegyünk.

A tétje az is, hogy milyen érzelmet tudunk kiváltani a rendelkezésünkre álló időben és térben a meghatározott számú hallgatóságból. Ezért is fontos, hogy a rendelkezésünkre álló időt lényeges információval töltsük meg, hiszen csak így lehet garantált a pozitív vélemény és a tapsvihar.

A hallgatóság fő szempontjai egy beszéd szempontjából:
 
  • hitelesség
  • felkészültség
  • milyen reakciót váltunk ki belőlük, vagyis váltunk-e ki egyáltalán?


Hogyan érhetjük el a tapsvihart?

Az első és legfontosabb eleme az előadásnak az az alap gondolat, amire épül az egész. Az üzenet, amit át szeretnénk adni a közönségnek. Gyakorlati szempontból a legfontosabb elemei a tapsviharhoz vezető útnak a megfelelő beszéd stratégia, a hozzá tartozó vizualizáció és persze a legfontosabb, az előadásmód.

Persze ebben nagyon nagy szerepe van annak, hogy mennyire hatunk a közönség érzelmeire. Bár sokan állítják, hogy az emberek racionálisan gondolkodnak, de akárhonnan nézzük, sokkal jobban megmarad az emlékezetünkben, ha egy bizonyos adathoz egy történetet is hallunk. Úgy is mondhatjuk, hogy amikor gyorsan döntünk bizonyos dolgokban, akkor ösztönösen, intuitívan tesszük, míg ha átrágjuk, és lassan hozzuk meg a döntést, akkor a logika és gondolkodás kap főszerepet.

A témaválasztás fontossága

Azért a legfontosabb lépés a téma kiválasztása, mert ebből következik minden. Ha unalmas a téma, akkor az előadás is az lesz, amennyiben a központi gondolat érdekes, akkor a beszéd is az lesz.

Mikor ez megvan, akkor érdemes (néhány héttel korábban) összegyűjteni az előadás gerincét képező adatokat, és azokat elrendezni egy tematika szerint. Érdemes minden tematikához kapcsolni egy történetet, ami alapján minden bizalmasabbá és érthetőbbé válik.

Amikor nagyjából megvan minden információ, akkor a történet vezetését kell megszerkeszteni, hogy honnan indul és hová csúcsosodik ki, mi az üzenet, amit át kell adnia. A kezdés mindig nagyon fontos, érdekesnek és figyelemfelkeltőnek kell lennie. Ez lehet egy történet, egy meghökkentő kérdés, ami garantálja, hogy a közönség izgatottan várja, hogy miként is kapcsolódik az előadáshoz. Sajnos az a tapasztalat, hogy egy gyenge kezdést egy lefelé ívelő előadás követ, aminél határozottan elmarad a tapsvihar.

Ha egy igazán felkészült és nagy tapasztalattal rendelkező trénert keresnél, akkor mindenképp nézd meg Dr Prezi oldalát, ahol igen hasznos információkkal lehetsz gazdagabb.


(x)