TIPPEK | Hogyan lehet ajánlások útján üzleti partnereket szerezni
Hogyan lehet ajánlások útján üzleti partnereket szerezni
2018-11-07 13:21:00Entrepreneur
Íme, néhány jó tanács Ivan Misnertől, az Entrepreneur.com szerzőjétől, hogyan lehet ajánlások útján üzleti partnereket szerezni.

"Mennyi időbe telik, mire elkezdenek beérkezni az első ajánlások, és hogyan lehet felgyorsítani a folyamatot?" Nos, az egyszerű válasz a "sehogy", az összetett választ pedig alább találod. Nem elég rengeteg embert ismerni, nem elég széles networking hálózatot építeni, ha három mondatnál többet nem tudsz elmondani "partnereidről", rosszul építkezel. A minőségi kapcsolatok kialakítása sokkal fontosabb azok számosságánál.

Egy ilyen erős hálózat építése sokkal inkább komoly baráti kapcsolatok létesítését jelenti. A közösségi média térhódításával talán a "barát" fogalma megváltozott, de itt most a hagyományos értelemben vett elgondolás járjon a fejedben. 2018-ban, a "Journal of Social and Personal Relationships" megosztott egy cikket, melyben a barátságot és a barátkozás folyamatát kutatók vizsgálták. Az egyes "barátsági fokokat" az együtt elöltött idő, a közösen végzett tevékenységek és a mindennapi kommunikáció alapján osztották fel. Az eredmény azt mutatta, hogy ahhoz, hogy ismerősi státuszból "alkalmi baráttá" váljuk, nagyjából 50 együtt eltöltött óra szükséges. Kilencven óra után már elérhetjük a barát státuszt, de legalább 200 eltöltött óra kell hozzá, hogy közeli baráttá váljunk.

A kontextus végett képzeld el, hogy ha valakivel 5 napon át napi 8 órát töltenél szünet nélkül, még akkor sem érnéd el az alkalmi barát státuszt. Ha csak egy átlagos hetet tekintünk - ami 168 óra, mínusz a napi 8 óra alvás (amit ha produktívan akarsz működni, muszáj betartanod), mínusz a legjobb esetben is heti 40 munkaóra (ami valljuk be, nem reális), mínusz a napi két óra, amit a családoddal töltesz, illetve számoljunk napi három órát utazásra, étkezésre és egyéb bíbelődésre - marad 37 órád. Ezt az időt kell felosztanod a magadra szánt kikapcsolódás és a kapcsolatépítés között. Nem túl sok, ugye?

Szóval meddig tart, mire olyan kapcsolatba kerülsz valakivel, hogy megbízzon benned annyira, hogy üzleti ajánlásokat is nyújtson neked? Valahol 90 és 200 óra között kell keresned a választ. Ez a BNI&174;-ban, Magyarország legnagyobb jutalékmentes üzleti ajánlások útján működő szervezetében sincs másképp. Amikor a tagok elérik a 90 órás "mérföldkövet", hirtelen sokkal több ajánlás érkezik társaiktól. Egy 2012-es, független kutatás szerint azok a személyek, akik elérik a 200 órás küszöböt, átlagosan ötször több ajánlást kapnak, mint az első egy évükben. Jól olvastad: akár 500%-al több ajánláshoz juthatsz csupán azzal, hogy valódi barátságokat kötsz üzleti partnereiddel.

A legkönnyebben úgy lehet felgyorsítani a folyamatot, ha elmélyülten részese vagy. A networking sokkal inkább aratás és vetés, mint vadászat. Ne siettesd a dolgot. Létezik egyfajta bizalmi görbe, amit ha rosszkor próbálsz megugrani, könnyen nagyon kínos helyzetbe kerülhetsz, nem beszélve arról, hogy hírneved is elszenved néhány komoly pofont.

Az ajánlások bizalmi alapon épülnek. Nem a magadba vetett bizalomról van szó, hanem mások beléd vetett bizalmáról. Gondolj bele: senki nem akarja kockáztatni meglévő üzleti kapcsolatait egy olyan személyért, akit tulajdonképpen alig ismer. Tedd fel magadnak a következő négy kérdést, aztán addig ismételd őket, míg a válaszok egyértelművé nem válnak.
 
  • Reálisan látom azt az időmennyiséget, ami szükséges a szakmámban, hogy valódi bizalmat építsek ki egy partneremmel?
  • Rendszeresen tartok stimuláló, érdekes prezentációkat networking partnereimnek, melyben bemutatom az értékeket, amiket számukra nyújtani tudok?
  • Üzletelek-e networking partnereimmel, ami bizonyítja, hogy képes vagyok számukra is piacot teremteni?
  • Találkozok rendszeresen networking partnereimmel, hogy jobban megismerjem a cégüket, és bizalmi alapon tudjak ajánlásokat nyújtani számukra?


Tartsd be ezeket az egyszerű alapszabályokat, és tömegével fognak érkezni hozzád az ajánlások, de ne feledd: a networking elhivatottságot igényel, és időt vesz igénybe, hiszen barátságot építeni nem öt perc. Kivéve persze, ha az oviban vagy, ott elég öt perc.

"Értékes üzleti és baráti kapcsolatok kialakítása a mai rohanó társadalomban nem könnyű feladat."- mondta Ferling József, a BNI&
174; kommunikációs igazgatója. - "A BNI® heti rendszerességgel rendezett üzleti találkozói keretet és lehetőséget adnak a tagok számára, hogy néhány órára elszakadjanak a mindennapoktól és ápolják a legfontosabb erőforrásukat: kapcsolati rendszerüket."