TIPPEK | 4+1 tévhit a networkingről
4+1 tévhit a networkingről
2018-09-03 13:38:00networking
"A networking a karrierépítés fontos eleme." Hányszor hallottál már ehhez hasonló mondatokat, és gondoltál arra, ez mégis mekkora átverés? Nos, a legtöbb népszerű krimit meghazudtolva a tettest már az elején lebuktatjuk. A puskacső ezúttal a te kezedben füstölög, pontosabban a gondolataid között megtelepedett tévhitek, mítoszok és félelmek vertek át. Ideje tiszta vizet önteni a pohárba, és felfedni az öt legnagyobb tévhitet, ami a networkinget övezi.
 
  • 1. "Nincs rá szükség, hiszen a munkám magáért beszél."

Bármilyen elkeserítő lehet ez minden könyvelő, ügyvéd, tudós, vagy éppen mérnök számára: a munkád legjobb esetben is csak suttog rólad. A "csendes szakmák" a múltban talán nem igényeltek interperszonális kapcsolatokat, de a világ sokat változott. Manapság mindannyian kapcsolatban állunk. Ne feledd: egyszemélyes hadseregként magadra maradsz, a jól kialakított és ápolt üzleti kapcsolatok viszont eddig elérhetetlennek vélt magaslatokba emelhetnek. Ha nem látod magadban az együttműködő felet, talán ideje lenne változtatni a hozzáállásodon.
 
  • 2. "A networking érzék kérdése."

Rengetegen élnek abban a közkeletű tévhitben, hogy a networking csak az extrovertált személyiséggel rendelkező embereknek való, mert természetüknél fogva fogékonyak rá, és kizárólag ők képesek ezeket a készségeket hatékonyan használni. Ezt az állítást tudományos cikkek is cáfolják. Alapvetően két fajta embertípust különíthetünk el: az első csoportba tartoznak azok, akik "fix" ideálokkal rendelkeznek arról, hogy mire képesek és mire nem; a másik csoport tagjai pedig ezeket a "gátakat" rugalmasan kezelik. Az első típus saját elképzelései rabja marad, és sok olyan készséget nem sajátít el, amit rugalmasabb társai viszont idővel megtanulnak. A networking nem érzék kérdése: ugyanolyan elsajátítható és gyakorlandó készség, mint az Office programcsomag használata, vagy éppen a jogosítványszerzés. Megfelelő hozzáállás, idő és gyakorlás szükséges hozzá.
 
  • 3."Időpocsékolás."

Ezt az általános félreértést a rossz tapasztalat és a megfelelő hozzáállás hiánya okozza. A networking ugyanolyan szakmai ismereteket igénylő tevékenység, mint a könyvelés vagy a programozás, leszámítva, hogy csak valódi, élő emberekkel gyakorolható. Kapcsolati hálód kiépítése valóban rengeteg idődet felemésztheti, de csak akkor, ha olcsó, koordinálatlan smúzolásként értelmezed, és nem célkitűzések mentén, gyakorlat-orientáltan végzed. Ha elkötelezett vagy, ráfordított időd többszörösen megtérül. De ne feledd: a networking nem egy gyors tranzakció, aminek azonnal látod az eredményét, hanem egy hosszú távú, tervezést és részvételt igénylő, a kölcsönösséget feltételező befektetés, mely később hozza meg gyümölcseit.
 
  • 4. "Nincs szükségem találkozókra, e-mailben és üzenetekkel kommunikálok."

Mivel te is ember vagy, a személyes kommunikációs képességeid használata elkerülhetetlen. Kutatások szerint 5-8 személyes találkozás szükséges ahhoz, hogy a kölcsönös bizalom kialakuljon, ez pedig e-mail váltással soha nem fog megtörténni, ráadásul kapcsolataid mellőzve érezhetik magukat, ha arra sem szakítasz időt, hogy találkozz velük. Semmi nem tud a személyes találkozók helyébe lépni - a múltban sem tudott, és ezután sem fog.
 
  • 5. "A networking egyoldalú, csak az egyik fél nyer vele."

Bizony lehet egyoldalú is, de ez nem a networking, hanem csak és kizárólag a te hibád. A networking egy eszközrendszert és tudást ad, amivel építheted kapcsolati hálódat, hogy üzleted és személyed is fejlődjön. Az egész alapja a kölcsönösség: ha TE nem nyújtasz segítséget másoknak, ha TE nem kötöd össze két olyan kapcsolatod, akik kölcsönösen profitálhatnak belőle, ha TE vagy az, aki csak a saját javát keresi, akkor bizony tényleg egyoldalú lesz a rendszer, és hamar egyedül találod magad, hiszen senki nem fogja rád fecsérelni az idejét. Egy tapasztalt networking szakember jól tudja: az igazi bizalmi, és üzletileg hosszú távon előnyös kapcsolatok a viszonosságon alapulnak. Légy nyitott, érdeklődő és ne csak a saját javadat keresd.

"A networking kifejezést hazánkban az egyik legfélreértettebb szóként tarthatjuk számon. A köznapi tévhitek és félelmek olyan gátat húznak az emberek elé, melyek személyes és szakmai fejlődésüket is negatívan befolyásolják." - mondta Ferling József, a BNI kommunikációs igazgatója. - A "Business Network International heti találkozóin résztvevő vállalkozók a hamis mítoszokat és alaptalan félelmeket levetve, egymást jutalékmentes üzleti ajánlások útján segítik. A számok és az elmúlt 10 év hazai gyakorlata azt igazolja, hogy Magyarország sem külön világ, itt is kiemelkedő sikereket hoz az "Aki ad, az nyer" gondolkodás!"