TIPPEK | Marketing terv 2018: rúgd fel a 80/20-az szabályt
Marketing terv 2018: rúgd fel a 80/20-az szabályt
2017-12-12 17:13:00Marketing Commando
Egyre több kisvállalkozás érzi a gazdaság erősödésének a hatásait. Élénkülő fogyasztás, növekvő forgalom, erősödő verseny jellemzi a piacokat. Ebben a gazdasági környezetben más stratégiára van szükség, mint amit a cégek - a válság utáni években - megszoktak. Hogyan készítsünk növekedést kiaknázó marketing tervet?

Wolf Gábor kisvállalati marketing szakértő, a Marketing Commando vezető tanácsadója szerint, hogy kiaknázzuk a gazdasági növekedést, három elemet kell alkalmazni a 2018-as marketing tervben: áremelés, márkaépítés, termékfejlesztés.

A vállalatoknak is van Maslow piramisa: előbb a rezsit kell kitermelniük, csak aztán jöhet minden más. A gazdasági válság után jelentősen visszaesett és tartósan alacsony szinten maradt a lakossági fogyasztás Magyarországon, ami rányomta bélyegét a cégek marketingjére: a túlélés, a mindennapi értékesítés, a konverzió volt a legfontosabb.

Mára azonban megváltozott a gazdasági környezet. A növekvő GDP és a növekvő keresetek, az élénkülő fogyasztás alapot teremtenek a cégek növekedéséhez. Ennek ellenére a kisvállalatok többsége még mindig úgy marketingezik, mintha még tartana a válság: szinte kizárólag a Facebook és a Google konverzió-alapú megoldásait alkalmazzák. Azonban a fejlődéshez több kell.

"Tövig kell nyomni a gázt, ki kell aknázni a kedvező környezetet, együtt kell növekedni a gazdasággal. És nem csak a profitért. Ilyenkor kell felkészülni a nehezebb időszakokra. Az előbb utóbb elkerülhetetlen újabb válságot azok a cégek élik túl könnyebben, amelyek kiaknázva a növekedést, tartalékolnak: pénzt, vevőt, ötletet" - mondta Wolf Gábor.

Emelj árat

A válság után árérzékennyé váltak a vevők, alig van iparág ahol ne kellett volna árat csökkenteni. Feszessé vált a cégek gazdálkodása, éppen azoknak a területeknek a költségeit nyírbálták meg, ami a növekedést támogatja, mint a marketing, a fejlesztés, márkaépítés vagy éppen a képzések.

Ezért a legfontosabb, amit minden kisvállalkozásnak tennie kell, hogy árat emel, tanácsolja Wolf Gábor. Már egy kismértékű, 2-5 százalékos emelés jelentősen növelheti a profitot, ami lehetőséget ad a növekedés finanszírozására.

Az áremelésre a legjobb időszak az év eleje. Néhány százalékos év eleji emelést szinte minden iparágban megszokott, elfogadják a vevők. Ráadásul egy áremelési kampánnyal - tavalyi áron meghirdetve a terméket - akár extra bevétellel kezdhetjük az évet.

Márkaépítés, mint befektetés

A marketing-költségvetés 10 százalékát fordítsuk olyan eszközökre, amelynek a fő célja nem a konverzió elérése, hanem a márkaépítés. Ma, amikor mindenki konverzióban gondolkodik, a márkakommunikáció hatékonysága megnőtt. Ugyanakkor egy erős márka felépítése javítja az online kampányok teljesítményét is, hiszen már nem egy ismeretlen cég reklámjaival találkoznak a fogyasztók.

A márkaépítésre használjunk offline eszközöket, tervezzük erre a marketing költségvetés további 10 százalékát. A nagyságrend függvényében gondolkodhatunk folyamatos médiajelenlétben, vagy évi egy-két nagyobb kampányban is. A hirdetésekben érzelmeket, életérzést kommunikálva szólítsuk meg a vevőt.

A gazdag cégek szemétdombja

Az áremeléssel szerzett profit egy részét fordítsuk innovációra, termékfejlesztésre és új marketing eszközök kipróbálására. De előtte sutba kell vágni a 80/20-as szabályt - tanácsolja Wolf Gábor.

A 80/20-as szabály - más néven Pareto elv - többek között azt jelenti az üzleti életben, hogy a cég tevékenységének 20 százaléka hozza a bevételek 80 százalékát, ezért a 20 százalékra kell koncentrálni. Azonban ez tévedés, mert a tevékenységek 80 százalékból kerülhet ki az a bizonyos 20 százalék, ami aztán az eredményeket hozza (Mérő László (2014.), Csodák logikája, Budapest, Tercium Kiadó).

A szakértő szerint a válságban a 20 százalékra koncentrálás, például a választék lecsökkentése eredményes lehet - ez állt Steve Jobs sikere mögött is, amikor a csődből visszahozta az Apple-t. Azonban fellendülés idején új termékeket, szolgáltatásokat kell fejleszteni. Az újítások közül kerülnek majd ki a húzótermékek és az újítások teszik lehetővé a piac bővítését is.

Ugyanakkor az innovációnak van egy másik előnye is: a gazdag cégeknek óriási érték van a "szemétdombján" meghiúsult innovációkból és ötletekből. Azonban ez "szemétdomb" lehet a válságos időkben a túlélést jelenthető fejlesztések forrása (Mérő László (2014.), Csodák logikája, Budapest, Tercium Kiadó).

Kell egy csapat. Vagy több is

Amint tehetjük építsünk saját marketingcsapatot, mert mindezt egyedül nem lehet megvalósítani! Wolf Gábor tapasztalata szerint azok a kisvállalkozások, amelyek erőteljesen növekednek, házon belülre szervezik a hirdetési fiókok kezelését, a tartalomfejlesztést és a grafikai munkák egy részét. Ezzel rugalmasságot nyernek: a reggeli megbeszélésen elhangzott ötletből a legjobb szerződéses partner sem tudna délutánra kampányt készíteni, de egy saját csapat igen.

A marketing egyre inkább technikai sporttá válik, amelyhez profi szakemberekre, kivitelezőkre van szükségünk. Fektessünk be új szakmai kapcsolatok építésébe: minden hónapban találkozzunk új szolgáltatókkal, készíttessünk velük próbamunkát, a legjobbakkal pedig kössünk stratégiai szövetséget. Akár havidíjas szolgáltatási szerződésekben is gondolkodhatunk - a tengerentúlon ezek már népszerűbbek, mint az egyszeri díjas megbízások.


Marketing Commando