TIPPEK | Hogyan kérjünk több pénzt ugyanazért a munkáért
Hogyan kérjünk több pénzt ugyanazért a munkáért
2017-09-01 15:08:00Profession
Az utóbbi időben lépten-nyomon egyre többet hallani, arról hogy a cégek munkaerőhiánnyal küzdenek. A jelenség mostanra szemmel látható, elég csak végigsétálnunk bármelyik bevásárlóközpontban; szinte minden üzlet kirakatában "munkaerőt keresünk" felirat lóg. Munkavállalói oldalról ez azt is jelenti, hogy a munkahelyünktől nemcsak több munkát, hanem a lojalitásunkért cserébe nagyobb megbecsülést is remélhetünk.

Megéri ennyiért ez a meló?

Egyre többször olvashatjuk, hogy felsőfokú végzettséget nem feltétlen igénylő, kétkezi munkáért akkora kezdő fizetést ajánlanak, amennyit sokszor nagyobb és komplexebb szaktudást, valamint többéves gyakorlatot igénylő irodai munkákért sem nagyon fizetnek. Az ilyen hírek láttán jogosan kérdezhetjük magunktól: rendesen meg vagyok fizetve ezért a munkáért? Erre a kérdésre igen könnyű rávágni, hogy: nem.

Árazzuk be magunkat!

Mielőtt azonban rögtön berohannánk a főnökhöz fizetésemelést követelni, nem árt, ha higgadtan figyelembe vesszük az összes körülményt. A vezető online állásportál szerint célszerű a piaci helyzet felmérésével kezdeni. Nézzük meg, hogy a saját munkakörünk, szaktudásunk és tapasztalatunk iránt mekkora az érdeklődés a munkaerő piacon. Növeli az ázsiónkat, ha különleges tudással rendelkezünk, például magas szinten ismerünk egy ritka idegen nyelvet, speciális szaktudással vagy többéves tapasztalattal és alapos cégismerettel rendelkezünk.

Fontos az önismeret

A külső tényezők feltérképezése után az önvizsgálat ideje következik. Könnyű a kollégák munkáját kritizálni, de tegyük fel magunknak a kérdést és válaszoljunk őszintén: tényleg jobban meg tudom csinálni, mint mások? Valóban elég precíz vagyok, minden határidőt pontosan betartok, kevés hibaszázalékkal dolgozom, többet tudok a feladatról, mint mások, gyorsan dolgozom? Az eredményes egyeztetéshez fontos, hogy reálisan lássuk a saját képességeinket.

Határozottan, türelmesen, udvariasan

A Profession.hu szakértői azt javasolják, hogy az eredményes bértárgyaláshoz először a teljesítményünkre alapozva vezessük elő az érveket, majd vessük fel a fizetésemelést, mint javaslatot. Figyeljünk rá, hogy a beszélgetés ne rólunk szóljon. Arról győzzük meg a főnökünket, hogy a vállalatnak, a csoportnak, a projektnek miért előnyös, ha azt a pluszt beleadjuk, ami miatt több juttatást érdemlünk. Fontos, hogy végig maradjunk higgadtak és udvariasak. A jó fellépés már fél siker, ezért az sem ciki, ha otthon, a tükör előtt jó előre elpróbáljuk a beszélgetést.