TIPPEK | Májusban add el a részvényeidet és hagyd ott a piacot
Májusban add el a részvényeidet és hagyd ott a piacot
2017-06-29 15:55:00 
A befektetők egyik kedvenc szállóigéje a "sell in May and go away", azaz májusban add el a részvényeidet és hagyd ott a piacot. Valóban azok a befektetők járnak jól, akik ilyenkor eladják részvénymegtakarításukat? - a K&H megmutatja.

"Ha a múltból indulunk ki, az aggodalom valóban jogos - legalábbis részben. Hiszen, ha visszanézzük az MSCI World Index, a világ egyik legnépszerűbb részvénykosarának elmúlt 45 évére, jól látható, hogy a nyári időszakban tényleg rosszul teljesítettek a részvények. Különösen igaz ez június és augusztus hónapra, hiszen ennél a két hónapnál többet csak szeptemberben lehetett veszíteni a részvényekkel. A legrosszabbul teljesítő hónapok ráadásul nem szétszórtan helyezkednek el az évben, hanem a nyári-ősz eleji időszakra összpontosulnak, felerősítve ezzel a hatást" - mondta el Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

Súlyosbító körülménynek számít az is, hogy a nyári hónapokban jellemzően lecsökken a tőzsdék forgalma, az átlagtól 10-15%-kal kisebb volumenre lehet számítani. Ez azért jelent veszélyt, mert a kisebb forgalom miatt kevés eladó is heves árfolyammozgásokat, és ezzel komoly esést tud okozni.

Mit tehetünk?

"A múlt két tanulságot rejt: az egyik, hogy a júniustól-szeptemberig tartó időszakban növekvő árfolyamingadozásra lehet számítani a tőzsdéken. A másik az, hogy a nyári hónapok veszélyei egyben lehetőséget is jelentenek a befektetőknek: aktívan kezelt portfóliónál jó vételi lehetőségek adódhatnak egy-egy árfolyamesést követően. A vételi szándékot erősítheti az is, hogy az év egyik legnagyobb kockázata, a francia elnökválasztás a megtakarítók számára pozitív eredménnyel zárult. Emellett a jegybankok is folytatják az extrém támogató politikát, ezért a vállalati profitok tovább tudnak emelkedni, ami egyértelműen támogatja a részvénybefektetések értékét. Egy részvénypiaci korrekció tehát jó vételi lehetőséget kínálhat majd, főleg az európai és a feltörekvő piacokon. Érdemes tehát szemfülesnek lenni, és szárazon tartani a puskaport" - tanácsolja a befektetési szakember.