TIPPEK | Az 5 legfontosabb szabály NYESZ megtakarításhoz
Az 5 legfontosabb szabály NYESZ megtakarításhoz
2016-03-08 08:51:00K&H
Év végén minden befektetési tanács arról szólt, hogyan lehet optimalizálni a megtakarításokat az adóvonzat minimalizálása érdekében. Érdemes azonban hosszabb távra is átgondolni a megfelelő befektetési stratégiát, mivel az idő és ezzel együtt a kamatos kamatok minden adókedvezménynél jobban gyarapítják a megtakarítást. A K&H Alapkezelő összegyűjtötte az öt legfontosabb szabályt arról, hogyan lehet a nyugdíj-előtakarékossági számlát (NYESZ) leghatékonyabban használni.

1.30-35 éves kor alatt elegendő havonta kisebb, 5-10 ezer forintos összegek befektetése, mivel az idő egyértelműen nekünk dolgozik. A nyugdíjig hátralévő hosszú időszakban a megtakarítás és az állami támogatás összege után elérhető kamatos kamat többszörösére megnövelheti a befektetés értékét.

2.35-40 éves kor fölött már érdemes arra törekedni, hogy legalább annyi legyen évente a befizetés, amellyel a maximális 100.000 forint állami támogatás megkapható.


3.A tapasztalat azt mutatja, hogy az év végi egyszeri, nagyobb összeg befizetése mindig bizonytalan, ezért a rendszeres havi megbízás a célravezetőbb. Ez a rendszeresség egyrészt fegyelmezetté tesz, másrészt nagyon hamar látható az eredménye.

4.Mivel a NYESZ egy értékpapírszámla, így a rajta tartott megtakarítást mindenképpen érdemes befektetni. Ehhez nem kell képzett befektetőnek lenni, elég a kockázati kategóriánkat jól meghatározni, és egy ennek megfelelő vegyes befektetési alapot választani. Ezzel egyben megkapjuk a piaci körülményekhez folyamatosan igazodó, több befektetési eszközből gondosan összeállított portfóliót és a szakértői vagyonkezelést is.

5.A tőzsdézők számára kedvező, hogy a tőzsdei ügyleteket is lehet NYESZ-en bonyolítani, így a végeredmény adómentes lesz.

extra tipp: Abban az esetben, ha még 30-35 év hátravan a nyugdíjkorhatárig, érdemes megfontolni a jelenleginél eggyel nagyobb kockázati kategóriát, és eszerint választani befektetési alapot, mivel hosszú távon a kockázatosabb eszközök több hozamot termelhetnek, és az időközben előforduló árfolyam-ingadozások is kisimulnak.