PÁLYÁZATOK | Többezer négyzetméternyi fal újulhat meg a Let’s Colour Magyarország program keretében
Többezer négyzetméternyi fal újulhat meg a Let’s Colour Magyarország program keretében
2014-05-07 11:30:00800 négyzetméternyi fal kifestéshez elegendő festéket, valamint a felületre tervezett egyedi design-t és az önkéntesekkel történő közös festés élményét nyerhetik meg a pályázók idén is a településszépítő pályázaton. A civil szervezetek, óvodák, iskolák és önkormányzatok közösségi tereinek megújítása érdekében meghirdetett felhívás nyílt, melynek nyertesét a zsűri a kategóriánként a legtöbb szavazatot elnyerő pályázók közül választja ki. A Let's Colour Településszépítő Egyesület az elmúlt években tapasztalt kiemelt érdeklődésre tekintettel döntött úgy, hogy idén is meghirdeti pályázatát két kategóriában.

2013-ban összesen 38 pályázat érkezett az ország minden megyéjéből, a résztvevők pedig ötvenezernél több szavazatot gyűjtöttek. Tavaly az internetes szavazás alapján három győztest hirdetettek ki, egy pályázó pedig különdíjat is kapott a Holland-Magyar Kereskedelmi Kamara jóvoltából. A nyertes pályázatok megvalósítása mellett tavaly a budapesti Kerepesi úti betonkerítés kifestése volt a projekt legnagyobb vállalkozása, melynek kivitelezésében közel 100 önkéntes is részt vett. Az 500 méter hosszú betonkerítés szürkesége immár a múlté, a környék a festésnek köszönhetően egészen új arcát mutatja.

Harc a szürke felületek ellen

A korábbi évek gyakorlatával megegyezően az idei pályázatra is bármely hazánk területén élő közösség jelentkezhet, melynek célja, hogy a környezetében lévő elszürkült, leromlott állapotú falfelületet színekkel varázsolja újra. A Let's Colour Településszépítő Egyesület felhívására bármilyen társadalmi szervezet, önkormányzat, valamint több emberből álló ad hoc csoportosulás - például társasházak, lakóközösségek, polgár jogi társaságok, baráti közösségek - is jelentkezhet.

A kritériumok egyszerűek: a jelentkezőknek biztosítani kell a helyszínként szolgáló falfelületet, amely egy közösség életében központi szerepet tölt be, valamint a csapatot, melynek tagjai önkéntesként elvégzik a festést. A felület nem lehet négy méternél magasabb, hogy különösebb speciális felszerelés nélkül, a hétköznapi emberek is le tudják festeni. A győztesek ötletük megvalósításához 800 négyzetméternyi falra elegendő festéket, professzionális designterveket, műszaki szakértőt és a festés teljes levezénylését kapják, valamint az élményt, amely a közös, önkéntes színesítéssel jár.

Kategóriák

A pályázók két, egymástól teljesen független kategóriában küzdenek meg a szavazatokért. A kategóriákat az egyes települések lélekszáma alapján határozza meg az Egyesület, az alábbiak szerint:
 
  • I. kategória: legfeljebb 10.000 lakosú települések
  • II. kategória: 10.000 lakos feletti településekHatáridők

A pályázatok feltöltési ideje: 2014. május 5. 0:00-tól - június 1. 24:00-ig. (a megadott határidőn belül bármikor feltölthetőek a pályázatok, a beérkezés sorrendje nem számít).
Szavazási időszak: 2014. június 2. 0:00-tól - június 22. 24:00-ig.
Eredményhirdetés: 2014. június 23. 16:00
Nyertes pályázatok megvalósítása: 2014. szeptember 7-ig

Pályázatok elbírálása

A pályázatokat a www.letscolour.huweboldalon kell felölteni az erre szolgáló menüponton keresztül. A jelentkezések feltöltési időszakát követően a pályázatokra 3 héten keresztül az interneten keresztül lehet szavazni. Az online szavazás eredményeként a kategóriák 3-3 legtöbb szavazatot kapott pályázata döntőbe kerül. A döntőbe jutott, kategóriánként 3 legjobb pályamunkát szakmai zsűri értékeli, a nyerteseket ez alapján hirdeti ki az Egyesület.