PÁLYÁZATOK | Unicredit tehetségprogram 2014
Unicredit tehetségprogram 2014
2014-03-06 14:57:00Ismét képzőművészeti ösztöndíj pályázatot hirdet az UniCredit Bank: folytatva 2011-ben megkezdett tehetséggondozó programját, idén is három pályakezdő alkotó számára kínál féléves ösztöndíjat, további tíz fiatal tehetséget pedig képvásárlással támogat. A kapcsolódó kiállítás március 6-13. között tekinthető meg a budapesti Liszt Ferenc téren, a Cafe Vian galériájában.

A válság, a gazdasági gondok súlyosan hatottak az utóbbi évek képzőművészeti életére, megakadt az értékesítés, elmaradtak a kortárs aukciók, és különösen nehézzé vált az új tehetségek pályakezdése. Az UniCredit Bank harmadik éve várja a pályázókat. A tehetségprogram a karrierjük elején álló fiatal festőknek műveik bemutatásával, ösztöndíjjal és képvásárlással is segít. Ezen felül az 50 országban jelenlévő bankcsoport révén a nemzetközi ismertség lehetőségét is elérhetővé teszi.

"A művészetben is a tehetségeseknek, szakmailag hiteleseknek és vállalkozó szelleműeknek tudunk bizalmat szavazni, és támogatásunk révén az előrelépés, a kiteljesedés lehetőségét biztosítani" - mondja Sipos József, az UniCredit Bank ügyvezető igazgatója. - "Amikor 2011-ben elindítottuk az UniCredit Tehetségprogram ösztöndíj- és képvásárlási kezdeményezésünket a hazai és határon túli kezdő magyar képzőművészek számára, még kísérletnek tekintettük"

A Tehetségprogram díjazottjainak számos alkotása most a nagyközönség számára is látható. Az elmúlt két évad nyertes pályaműveiből és az ösztöndíj alatt készült képekből felépített kiállítás március 6-13. között tekinthető meg a budapesti Liszt Ferenc téren, a Cafe Vian galériájában.

A programra a művészeti felsőoktatás (a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, az Eszterházy Károly Főiskola - Vizuális Művészeti Tanszéke és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Művészeti Kara) jelenlegi hallgatói, illetve az ott végzett 23-33 év közötti fiatalok jelentkezhetnek. Emellett - csakúgy, mint az előző két pályázat során - a határon túl élő magyar művészek számára is lehetőséget kínálva a Kolozsvári Művészeti és Design Egyetem hallgatói is beadhatják pályázatukat.

A beérkezett pályázatokat ismét szakértői zsűri bírálja el, melynek tagjai: dr. Balogh Péter, az Amadeus Művészeti Alapítvány vezetője; Bodoni Zsolt festőművész; Deák Erika, galériatulajdonos; Gulyás Gábor, a Velencei Biennale magyar kiállításának kormánybiztosa, Jean Neal londoni kurátor, aki a közép- és kelet-európai művészet jeles ismerője és népszerűsítője; Giró-Szász Krisztina, a FineArt Invest ügyvezetője és az ArtFolio kiadója; valamint az UniCredit képviseletében Sipos József ügyvezető igazgató. A pályázat az idén is három ifjú alkotó számára kínál féléves ösztöndíjat - és persze mint a korábbiakban, holtverseny most is lehetséges - további tíz fiatal tehetség pedig egyszeri képvásárlás formájában kap támogatást. Egy alkotó több művel is pályázhat, a jelentkezés határideje 2014. április 30.

Az UniCredit Tehetségprogram jelentkezési lapja - a részletes pályázati információkkal együtt - letölthető a bank honlapjáról.