PÁLYÁZATOK | Idén 25 éves a Virágos Magyarország verseny
Idén 25 éves a Virágos Magyarország verseny
2018-05-29 13:29:00Virágos Magyarország
A jubileumi évben a szervezők minél több, rekordszámú település nevezését szeretnék elérni, ezért meghosszabbították a jelentkezési határidőt, amely így 2018. június 15.

Mint ismeretes a Virágos Magyarország verseny 1994 óta az ország egyik legjelentősebb és legtöbb lakosát megmozgató kezdeményezése, amelyhez évente mintegy 300 hazai település csatlakozik. Közel 3 millióan dolgoznak azért, hogy a lakókörnyezetük szebb és élhetőbb legyen. Az immár negyed évszázados múltra, értékekben gazdag hagyományra visszatekintő verseny minden évben változik is, így különös tekintettel a jubileumra, ebben az évben több újítással is készülnek a szervezők.

Az MTÜ a 25. jubileum alkalmából minden pályázó településnek egy-egy facsemetét ajándékoz. Az Ügynökség emellett egy "Jubileumi díjjal" is készül, amelyet a legjobban teljesítő, illetve az Arany Rózsa díjas települések közül választ ki a szakmai zsűri. Az MTÜ az idei évben is díjazza a "Legvirágosabb úti célt". Az elismerést annak a településnek ítélik oda, amelyik a legtöbb közönségszavazatot kapja a verseny Facebook oldalán.

Az idei két fődíjas település (város, illetve falu kategóriában) a 2019. évi Entente Florale Europe környezetszépítő versenyen képviseli majd hazánkat, tovább erősítve Magyarország vonzerejét, versenyképességét a legkedveltebb európai desztinációk között. 2018-ban a tavalyi nyertesek, Veszprém és Lajoskomárom vesznek részt a nívós megmérettetésen.

A Virágos Magyarország mozgalom azért is különleges, mert képes megmutatni a közösségek valódi erejét: a versenyen induló falvak és városok nagyban támaszkodnak a helyi közösségekre, akik saját forrásból szépítik és gondozzák környezetüket. Az MTÜ fennállása óta támogatja a versenyt, hiszen céljaik azonosak: a vonzóbb, kulturáltabb településkép a magyar turizmust és gazdaságot is erősíti.