PÁLYÁZATOK | Lezárultak a Women Startup Competition európai elődöntői
Lezárultak a Women Startup Competition európai elődöntői
2017-03-11 14:12:00WSC
Speciális játszótereket fejlesztő magyar startup bizonyíthat Londonban.

A nemzetközi női startup verseny tegnap európai elődöntőinek végső állomására érkezett Budapesten, bemutatva a legújabb, megvalósítás küszöbén álló vagy korai stádiumban lévő termék és szolgáltatás ötleteket és a lelkes ötletgazdákat. A hét versenyző csapat közül a MagikMe bizonyult a legjobbnak. Az integrált játszótéri élmény elterjesztésén dolgozó csapat ezzel bejutott a Women Startup Competition júliusban megrendezésre kerülő londoni döntőjébe.

Finnország, Lengyelország, Csehország, Anglia, Németország és Ausztria nagyobb városaiban és Magyarországon is 2 perces "Elevator Pitch" keretében mutatkoznak be a versenyzők, visszajelzés és a döntőbe való, egyenes ági bejutás reményében. A versenyre való jelentkezés az elődöntőkkel azonban nem zárult le, április 4-ig online is lehet jelentkezni a WSC oldalán: http://www.womenstartupcompetition.com, ahonnan további hét csapat (egy közönségszavazás útján) jut tovább a londoni döntőbe. A versenyre való nevezés egyetlen feltétele, a csapat alapítók nemek szerinti harmonikus (50-50%-os) megoszlása, vagy a többségben női (> 50%-os) alapítói hányad.

"Számomra a legnagyobb dilemma, hogy kiválasszam a személyes kedvencemet, a legjobbat, mert 1-2 csapat kivételével mindegyikben ott látom a jövőbeli potenciált. Alapvetően már az nagy szintlépés egy álom vagy ötlet felmerülése után, hogy valaki végig tudja gondolni, össze tudja foglalni, és ki mer állni egy a nagyközönség elé elmondani, hogy mit csinál és mit szeretne kérni, mire van szüksége hozzá. Ezek a szereplések a következő sikerek előfeltételei és jó látni, hogy valaki nálunk teszi meg, az első lépéseket!" - Muller Tamás, a verseny alapítója.

A MagikMe terveit egy olyan játszótéri modell megalkotásán dolgozik, ahol sérült és egészséges gyermekek együtt játszhatnak. Alapvető célja, hogy azoknak a családoknak is lehetővé tegye a hétköznapi közös szórakozást, akik mozgássérült gyermekeket nevelnek, valamint, hogy játékaik segítségével a társadalmi integráció minél hamarabb, már óvodás kor előtt elinduljon. A MagikMe bebizonyította, hogy lehetséges olyan eszközök tervezése, amelyek minden gyermek számára szórakoztatóak, valamint biztonsági szempontból is megfelelnek a fogyatékkal élő és az egészséges gyermekek igényeinek. Jelenleg két játszótéri termékkel vannak jelen a hazai piacon, amelyek fővárosi és vidéki játszótereken egyaránt megtalálhatóak. Emellett már fejlesztik harmadikuk terméküket is, egy speciális "Trió" hintát, amelyen a gyermekek, egymást hajthatják majd.

A MagikMe csapatában megtalálható designer, gyermekpszichológus, kommunikációs szakember, szervezetfejlesztő, pályázatíró és kreatív szakember. A Women Startup Competition londoni döntőjétől elsősorban kapcsolatépítési lehetőségeket várnak, és nemzetközi törekvéseiket nagyban segítheti majd a külföldi megmérettetés, csak úgy, mint a skateholderekkel való találkozás.

A 2017-es Women Startup Competition döntőbe jutott csapatai:
 
 • Frusack (Prága): Komposztálható, újra hasznosítható műanyag zsák zöldségek és gyümölcsök tárolására.
 • Taspack (Kotka): A jövő mobil energia megoldásának fejlesztésén dolgozó cég piac kész Smart Wear készülékeket gyárt a kereskedelmi szektor szereplői számára.
 • MealSaver (Berlin): Az élelmiszer pazarlás kiküszöbölését célzó ételmegosztó mobil applikáció.
 • Twipes (London): Nem más mint egy anti-bakteriális, környezetbarát nedves törlőkendő, amely vízben 100%-ban oldódó természetes, paraben mentes anyagokból készült.
 • FashionTouri (Bécs): Mapping és vásárlás segítő alkalmazás, amely segít felderíteni a célváros divat nevezetességeit és ajánlásokat tesz, az aznapi városnéző program ismeretében.
 • PelviFly (Varsó): Egy mobil applikáción keresztül irányítható intimtorna berendezés, amely segítségével az intimtorna a napi rutin részévé válhat.
 • MagikMe (Budapest): A cég jelenleg egy olyan játszótér modell megalkotásán dolgozik ahol sérült és egészséges gyerekek együtt játszhatnak az okosan megalkotott játszótéri játékokon.


A budapesti elődöntő nyertes csapatai:
 
 • I. A MagikMe: jelenleg egy olyan játszótér modell megalkotásán dolgozik ahol sérült és egészséges gyerekek együtt játszhatnak az okosan megalkotott játszótári játékokon.
 • II. Tudományos alapú kezdeményezés kategóriában a HeatVentors csapata mutatkozott be, egy környezettudatos hőenergia generátor ötletével, amely csökkentett szénmonoxid kibocsájtással és alacsony költséggel üzemel.
 • III. Gather Interior életmód applikáció, amely életterek funkcionális és esztétikus berendezését hivatott támogatni, szakértő bevonása nélkül.


A sikeres csapatok spektruma immár igen széles. Győztes volt már a versenyen a Teddy the Guardian (szenzoros plüssmackó babafigyelő - 2014), a Gubbio (autista gyerekek kommunikációs integrációját támogató applikáció - 2015) és a BOOKR Kids (digitális, "élő" mesekönyv - 2016), valamint versenyben volt a Samebug (programhibák begyűjtésére és megoldására szakosodott szoftver) és a PikkPack Shoes (cipő "lapra szerelve" a vásárló design-igényéhez igazítva) is.

A budapesti zsűri tagjai
 
 • Éva Réz - Day 1 Capital
 • Moldován Anna - Google
 • Kis Gergely Kornél - HighVentures
 • Verő Barbara - Nestlé
 • Kurucz Andrea - mentor, WSC
 • Dehelán Gábor - business coach, WSC


"Ha tehetném, kötelezővé tenném már az iskolapadban a Women Startup Competitiont. Az üzleti gondolkodás és a pitchelés tanulható és a nemzetközi roadshow-nk is megmutatta, hogy Európa szinten igény van rá. A londoni bootcamp és a döntő is nagyon erős lesz szakmailag mind mentor, mind résztvevői szinten. Ez a 6 perc a színpadon és az előtte levő konzultációk sokaknak mérföldkő az üzleti életében." - Andrea Kurucz, mentor, WSC