KUTATÁSOK | Lendületes bővülés decemberben
Lendületes bővülés decemberben
2023-01-02 14:19:00Bevezető

MLBKT
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 63,1.

 
  • A korábbi decemberi értékekkel összevetve az idei érték magasabb, mint a hosszú távú e havi átlag (53,2) és az előző három év e havi értékeinek átlagát is meghaladja (58,9).
  • A felmérésben vizsgált részindexek közül a késztermékkészletek indexét és az árindexet kivéve növekvő részindexeket figyelhetünk meg. A változások mértéke csak egy esetben érte el az tíz százalékpontot.
  • A foglalkoztatottságindex értéke 2,3 százalékponttal magasabb ebben a hónapban, bővülést mutat immár tizenötödik alkalommal. Az elmúlt időszakban is 50,0 pont körül mozgott az index, ami most decemberben gyorsabb ütemben bővült (55,4).


A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 63,1. A válaszadók az előző hónaphoz képest kedvezőbb folyamatokról számoltak be.

A novemberi fellendülést követően decemberben egy intenzívebb bővülést figyelhetünk meg.

Általában elmondható, hogy a részindexek növekedtek, s bővülő tendenciára utalnak. Az új rendelések mennyisége továbbra is erős bővülést mutat, az index értéke 7,9 százalékponttal nőtt.

A termelési mennyiség index szintén bővülést jelez, az indexérték emelkedése 10,0 százalékpontos.

A foglalkoztatás 50 pont felett maradt, 2,3 százalékponttal magasabb novemberhez képest. A szállítási átfutási idő értéke, ezzel szemben tartósan 50 pont alatt maradt, de az indexérték 2,7 ponttal emelkedett. A vásárolt készletek index 0,4 százalékponttal nőtt a hónapban, erős bővülést jelezve. A külpiaci mutatók szintén stabil bővülésről tanúskodnak. Az import és export folytatta a kedvező tendenciát, mindkét index markánsan emelkedett.

A beszerzési árak emelkedése is tartós, de 5,4 százalékponttal kisebb az index értéke novemberhez képest. A fellendülést mutató beszerzési mennyiség index 7,4 százalékpontos növekedést produkált.

A késztermékkészletek szintje minimálisan, csupán 0,3 százalékponttal csökkent ebben a hónapban. A 2022 decemberi BMI index magasabb a novemberi (56,0) értéknél. December átlag feletti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5; a decemberi értékeké 53,2). A most mért szezonálisan kiigazított indexértéknél csak 2021 decemberében volt magasabb érték.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt a hónapban, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség növekedését jelzi. 1995 óta ez a második legmagasabb december havi érték.

Az új rendelések indexe szintén emelkedett, 50,0 pont fölött maradva továbbra is jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz képest. 1995 óta ez a legmagasabb e havi érték.

A szállítási átfutási idő indexe nőtt. Az index értéke 2020 eleje óta folyamatosan 50,0 alatt mozog.

Az eddigi decemberi értékeket nézve az idei a harmadik legalacsonyabb érték 1995 óta.

A vásárolt készletek indexe nőtt, 50,0 pont felett tartós fellendülést mutat. Az idei indexérték a második legmagasabb e havi érték 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index e hónapban is növekedésre utal, tizenötödik alkalommal. Az index értéke emelkedett az előző hónaphoz képest.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei
 
  • A beszerzési mennyiség indexe nőtt novemberhez képest, ezzel együtt huszonegyedik alkalommal mutat bővülést.

A bővülés üteme gyorsabb az előző hónaphoz képest. A mostani indexérték magasabb az elmúlt három év átlagánál, emellett a második legmagasabb december havi adat.
 
  • A beszerzési árak esetében a decemberi index csökkent, de bőven 50,0 pont felett maradva intenzív és tartós árnövekedést jelez. Ez a huszonkilencedik hónap, amelyben az árindex 50,0 érték felett maradt. A mostani részindexérték 1995 óta vizsgálva a második legnagyobb e havi érték.
  • A késztermékkészletek indexe decemberben alacsonyabb az előző hónaphoz képest, de értéke fellendülésre utal.

A korábbi decemberi értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, ez a harmadik legmagasabb e havi indexérték 1995 óta. 2019-ben tizenegy bővülő hónapot mértünk, 2020-ban hatot, 2021 tízet, 2022-ben az e havi értékkel együtt ismét tízet.
 
  • A külpiaci mutatók fellendülést mutatnak. Az exportindex harmadik hónapja 50,0 pont feletti értéken áll.

A másik külpiaci mutató, az importindex esetében stabilabb bővülésről beszélhetünk. Az elmúlt évet követően idén is változó tendenciát figyelhettünk meg.
 
  • Ebben a hónapban acél alapanyag, acéltekercs, egész nyúl, máj, papír és sárga réz kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, alumíniumheggesztő huzalból, chipből, címkéből, csomagolóanyagból, elektronikai cikkekből, fémekből, kartonból, készárúból, kiszerelési anyagból, palackból, papírból, speciális elektronikai eszközökből, üvegből és vasból. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be válaszadóink.