KUTATÁSOK | Kedvező évzárás 2019-ben
Kedvező évzárás 2019-ben
2020-01-02 19:15:00Bevezető

MLBKT
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 53,9.

 
  • A korábbi decemberekkel összevetve az idei érték felülmúlja a hosszú távú decemberi átlagot (52,4), és nem éri el az elmúlt három év átlagát (55,1).
  • A felmérésben vizsgált részindexek többsége nőtt novemberhez képest, a változások mértéke négy esetben haladta meg a 4 százalékpontot.
  • A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont alá került ebben a hónapban, első alkalommal egy hónap bővülés után. Ezt a szűkülést megelőzően utoljára 2019 októberben volt 50,0 pont alatt az index, amit egy hónapos bővülés követett.


A Beszerzési Menedzser Index decemberben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 53,9. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. 2018-ban a trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódott 2019-ben is. Az ütem némileg erősödött, visszatérve a júniusi értékhez (53,9), valamint a 2018 decemberihez (53,8). A 2019 december havi index nagyobb a novemberi (53,1) értéknél, és a hetedik legmagasabb decemberi érték. December összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a decembereké 52,4). Az elmúlt három évben a decemberi átlag ennél magasabb volt (55,1), köszönhetően a 2017-es év gyorsabb ütemének (59,4). Az idei érték összességében átlag feletti decemberi értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt novemberi értékéhez képest, és 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár ötvenkettedik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta hatszor volt magasabb az index értéke decemberben.

Az új rendelések indexe némileg erősödött, és 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig hét alkalommal mértünk magasabb decemberi értékeket.

A decemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett novemberhez képest, de az ütem gyengült. Az index értéke az elmúlt egy évben végig 50,0 pont alatt volt. A korábbi decemberi értékeket nézve az idei a tizenegyedik legalacsonyabb érték.

A vásárolt készletek ötödik alkalommal bővülnek egy hónap szűkülés után, erősebb ütemben. Az idei decemberi indexérték az elmúlt évek értékei alapján átlag feletti, és a harmadik legnagyobb decemberi. 2019-ben összesen tizenegy hónap alkalommal jelzett növekedést az index.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaptól eltérően decemberben csökkenésre utal, első alkalommal egy havi bővülés után. Az index értéke kisebb lett novemberhez képest, és átlag alatti értéknek tekinthető, a tizedik legalacsonyabb decemberinek.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei
 
  • A beszerzési mennyiség indexe növekedett novemberi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a második legmagasabb decemberi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár negyvennyolcadik hónapja.
  • A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően negyvennegyedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a tizenharmadik legnagyobb decemberi.
  • A késztermékkészletek szintje decemberben magasabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme továbbra sem túl erős. Ennek ellenére a korábbi decemberi értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, és a nyolcadik legnagyobb 1995 óta. 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk, 2018-ban hatot, 2019-ben pedig tizenegyet.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett novemberhez képest, és 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index negyven hónapig jelezte az import mennyiségének növekedését az egy havi szűkülést megelőzően, azóta három hónapja tart a bővülő trend. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölé kerülve jelzi az export mennyiségének erősebb ütemű bővülését első hónapja. Az elmúlt öt év 2014 december, 2015 július és 2019 október-november kivételével növekedést hozott.
  • Ebben a hónapban csirkemell, csirkerészek, gyümölcsök és tojás kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt búzakorpából. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadóink.