KUTATÁSOK | Nem jeleskednek a munkaadók a jövőre való felkészülésben
Nem jeleskednek a munkaadók a jövőre való felkészülésben
2018-12-20 12:50:00Bevezető

PwC
Ahhoz, hogy a jövő dolgozói számára a munkahely ne csak a munkavégzés színtere legyen, hanem tehetségük és adottságaik kiaknázásnak támogatója is, a munkáltató kezében számos eszköz van.

Adatalapú megoldások és az automatizáció is támogathatják ezt a folyamatot, azonban nem megfelelő felkészüléssel könnyen hátráltathatja is.

A PwC felmérése azt vizsgálja, milyen mértékben vannak felkészülve a szervezetek a már nem is olyan távoli jövőre. A tanulmány 79 ország 1 246 üzleti és HR vezetőjének megkérdezése alapján készült.

A felmérés főbb megállapításaiból:
 
  • Annak ellenére, hogy a válaszadók több mint 60%-a fontosnak tartja az adatelemzést a munkavállalókkal kapcsolatos döntések során, csupán 27%-uk használja azokat.
  • A megkérdezett cégeknek 38%-a alkalmaz adatelemzéseket a készségek hiányának előrejelzésére és figyelemmel kísérésére, és csupán 31%-uk használ kifinomult munkaerő-tervezési és prediktív adatelemzéseket.
  • A felmérés olyan a munkavállalói élményhez kapcsolódó és kockázatot jelző képességeket is vizsgál mint az alkalmazkodóképesség és agilitás. A válaszadók 78%-a fontosnak tartja ezek fejlesztését, azonban csak 52%-uk számolt be arról, hogy a munkavállalókkal kapcsolatos gyakorlata ezt elő is segíti.
  • A tehetséges munkavállalók vonzása és megtartása érdekében egyre fontosabbá válik az, hogy a munkavállalók szabadon eldönthessék, hol és mikor szeretnének dolgozni. A válaszadók 70%-a tartja ezt fontosnak, jelenleg azonban csak 45%-a biztosít munkavállalóinak nagyfokú szabadságot.
  • A rugalmas, tehetséges munkavállalók foglalkoztatása is kezd prioritássá válni, de kevés szervezet készült fel erre a váltásra. A válaszadóknak mindössze 8%-a értett egyet teljes mértékben azzal az állítással, hogy az általa képviselt szervezet a szükséges módon és időben könnyedén képes ezt az értékes erőforrást igénybe venni.
  • A HR vezetők a többi vezetőhöz képest elégedettebbek a jövő munkavállalóinak felkészítése terén tett lépéseikkel. A 45 képesség közül 42 esetében az üzleti vezetőknek a HR vezetőknél nagyobb hányada vélte úgy, hogy szervezetük kockázatnak van kitéve.


"A technológia és az olyan trendek mint a várható élettartam növekedése, a társadalom és a környezet irányából érkező nyomások, valamint a gig economy gyökeresen átalakítják a munka világát. Azok a vállalatok lehetnek sikeresek a jövőben, amelyek megértik a munkavállalókkal kapcsolatos változásokat és most teszik meg a szükséges lépéseket" - mondta Bencze Róbert, a PwC Magyarország People & Organisation, HR-tanácsadási szolgáltatások igazgatója.

"A felmérés eredményei arra világítanak rá, hogy a szervezeteknek be kell ruházniuk olyan digitális eszközökbe, amelyek segítik a munkaerővel kapcsolatos döntések meghozatalát. Ehhez azonban pontos alapadatokra van szükség, amivel kapcsolatban kihívást jelent, hogy a munkakörökből nem tűnik ki azok tartalma. Számos vállalat nem rendelkezik pontos adatokkal arról, hogy ki, milyen tevékenységet és hol végez, és csak néhányuk vezet fejlesztési céllal nyilvántartást a munkavállalói készségekről. Ezekben az esetekben jelenthet valóban előrelépést az adatok és adatelemzések használata" - tette hozzá Bencze Róbert.