KUTATÁSOK | A lakosság bankkártya- és PayPass használati szokásai
A lakosság bankkártya- és PayPass használati szokásai
2017-08-17 12:36:00Bevezető

GKI
A nemzetközi trendek azt mutatják, hogy a fejlettebb nyugat-európai és skandináv országok már megpedzették a fizikai pénz kivezetésének gondolatát.

Ennek előnye a feketegazdaság mérséklése és a banki tranzakciók gyorsulása, s első lépései a bankkártya használat általánossá válása, illetve az érintés nélküli fizetési módok elterjedése. 2017 júliusában a GKI Zrt. lakossági felmérést készített a bankkártyák elterjedtségéről, használatról, valamint az érintéses (PayPass), illetve a mobiltelefonos fizetés várható használatáról (amit a következő cikkünkben részletezünk).

2017 júliusában összesen 5,2 millió lakossági bankkártya volt használatban a válaszok szerint (a nem használt bankkártyákkal együtt a teljes bankkártya szám 9,5 millió körül lehet). Ezen belül a 18 év feletti lakosság 55%-ának csupán egy, 5%-ának pedig kettő, s mindössze 0,1%-ának van 3 vagy több bankkártyája. A kártyatulajdonosok több mint fele nő (56%), továbbá minél magasabb az iskolai végzettség, annál inkább használnak bankkártyát. A legfeljebb 8 osztályt végzettek 23%-a, a szakmunkások 58%-a, az érettségizettek 67%-a, míg a diplomások 82%-a használ bankkártyát.

Életkor szerinti bontás alapján a "fiatalabb" korosztályban a leginkább elterjedt a kártyahasználat. A 30 év alattiak 59%-a, a 31-50 év közöttiek 75%-a, míg az 50 év felettieknek 48%-a használja ezt a fizetőeszközt. Ez nem meglepő, mivel a fiatalabbak az elektronikus környezetben "szocializálódtak", befogadóbbak az új technológiára, ellenben a tapasztaltabb generációtól, akik inkább a készpénz hívei: "ami nálam van, az az enyém". Ez részben a bankok, pénzintézetek iránti bizalom hiányból, részben a kevés, s nem mindig elérhető bank automatából fakadhat. A lakóhely típusa alapján a legkevésbé (54%) a községben, míg régiók szerint az Észak-Magyarországon élők (46%) használnak bankkártyát.

A kártyatulajdonosok fele használja a PayPass (érintéses fizetési) funkciót, 13%-uknak van lehetősége, de nem él vele, több mint egyharmaduk kártyája nem képes erre, míg 3%-uk nem tudja, hogy mi is az pontosan. Vagyis, a PayPass képes bankkártya tulajdonosok 79%-a használja is ezt a funkciót. Ahogy az életkor nő, úgy egyre kevésbé használja a lakosság az érintéses fizetést, elsősorban azért, mert nincs is rá lehetőségük. Míg a 30 év alattiak 59%-a él a lehetőséggel, addig ez az 50 év felettieknél csupán 32%. A funkció nyújtotta előnyökkel legkevésbé a legfeljebb 8 osztályt végzettek élnek (67%), s ahogy nő az iskolai végzettség, úgy nő az erre való nyitottság: az egyetemi diplomával rendelkezők 89%-a használ PayPass-t.