KUTATÁSOK | 2024-ben visszatérhet a kkv-k optimizmusa?
2024-ben visszatérhet a kkv-k optimizmusa?
2023-12-20 10:06:00Bevezető

K&H
Az egy évvel ezelőtti bezuhanás után idén stabilizálódott a vállalkozásoknak a következő egy évre vonatkozó várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index.

A jelenleg -6 ponton álló mutató emelkedése mögött a gazdaságpolitika és a munkaerőhelyzet kedvezőbb megítélése, illetve a vállalati hitelkamatok várt mérséklődése áll.

Az idei év a stabilizálódás éve volt a kkv-knál. Ezt mutatja, hogy a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évi várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index az elmúlt 2-3 év hektikus mozgását követően az utóbbi egy évben viszonylag kis sávban, -14 és -5 pont között mozgott. "A 2022. harmadik negyedéve óta negatív tartományban lévő index az utolsó negyedévben 5 pontot javult, így jelenleg -6 ponton áll. A pozitív elmozdulás leginkább annak köszönhető, hogy a gazdaságpolitika megítélése, a vállalati hitelkamatok várt változása és a munkaerőhelyzet szempontjából is pozitívak 2024-re vonatkozóan a vállalkozások" - tájékoztatott Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés vezetője.

A bizakodás mindhárom árbevétel kategóriában látható: továbbra is a legnagyobb, 300 millió forint éves árbevételt meghaladó cégek a legoptimistábbak 8 ponttal, szemben az előző negyedévi 1 ponttal. Az ennél kisebb cégek bizalma azonban még a negatív tartományban van. A 100-300 millió forint közötti árbevételű cégek várakozásai megegyeznek az index átlaggal (-6 pont), míg a 100 milliós árbevételt el nem érő mikrocégek várakozásai -10 ponton állnak. Ez azonban mindkét esetben pozitív elmozdulás az előző negyedév -13 pontos eredménye után.

Az ágazatokat tekintve egyedül a mezőgazdasági cégeknél figyelhető meg jelentősebb, 22 pontos növekedés, amelynek köszönhetőn a várakozásuk 12 pontig emelkedett. A többi szektor esetében még negatív értékeket látunk: a kereskedelmi cégek várakozása -5 ponton, az ipari vállalkozásoké -7 ponton, a szolgáltatóké pedig -9 ponton áll. Régiós szempontból, bár mindegyik területen javulás jellemző, a közép-magyarországi cégek esetében látható a legjelentősebb, 11 pontos javulás, ezzel várakozásuk -1 pontra emelkedett. Őket szorosan követik a nyugat-magyarországi vállalkozások -2 ponttal, míg a keleti régióban működő kkv-k várakozásai az átlag alatt, -8 ponton állnak.