SAJTÓKÖZLEMÉNYEK | Élelmiszeripar | Cukor és cukor közti különbségek dióhéjban


Magzsola: Cukor és cukor közti különbségek dióhéjban
2019-10-19 09:17 |



Manapság a cukor az igazi közellenség, így amikor valaki azt olvassa, hogy valami tartalmaz cukrot, akkor azonnal tiltólistára kerül.

Pedig óriási különbség van a finomított cukor és fruktóz, azaz a gyümölcscukor között. Ismerjük őket közelebbről.

Minden cukor cukor?

A finomított cukor a répacukor másik elnevezése. Ez az az apró kristályokból álló, édes alapanyag, amit ma kristálycukorként, vagy éppen porcukorként ismerünk. A 19. századig cukornádból készült, míg utána beköszöntött a cukorrépa aranykora. Ez a tökéletesen előállított, olcsó anyag egyre nagyobb népszerűségre tett szert, amit édes ízének és sokoldalú felhasználhatóságának köszönhet.

A fruktóz a gyümölcsök levében, húsában megtalálható gyümölcscukor, ami jóval egészségesebb mint a finomított társa. Koncentrált formában a mézben találhatjuk a legnagyobb dózisban. Nagy előnye, hogy lassabb felszívódású, mint a sima cukor, így a glikémiás indexe is alacsonyabb. Bár cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek óvatosan kell ezzel is bánni, vannak akik elzárkóznak tőle, míg mások a napi maximális 30 gramm fruktózt tartják a követendő értéknek.

A fruktóz az aszalt gyümölcsökben koncentráltabban van jelen, hiszen az aszalást követően a folyadék távozik a gyümölcsből, így töményebb marad a gyümölcscukor tartalma. Éppen emiatt a fent említett betegségekkel küzdők számára bár csábító lehet az aszalt gyümölcsök fogyasztása, azért nagyon figyelni kell, mert már egy szem is fokozott mennyiségű cukrot és szénhidrátot tartalmaz.

Aki olyan szerencsés, hogy nem küzd egészségügyi problémával, az bátran fogyaszthatja őket mértékkel.

Amiben a legtöbb cukor van

A legédesebb gyümölcs a Magzsolánál is kapható datolya, ami az egyik legkedveltebb gyümölcs. Emellett a datolyának számos előnyös tulajdonsága van, mint például az, hogy csökkenti az éhségérzetet, már akkor is, ha csak néhány szemet fogyasztunk belőle. Továbbá tartósítószermentes, tiszta, kezeletlen gyümölcsöt kapunk, ha a fenti áruházból rendeljük meg.

A gyümölcs szóhoz mindenkinek a fejében automatikusan társul az édes, selymes ízvilág. Meglehetősen érdekes ellentmondás, hogy bár a görögdinnye édes és gyümölcsnek nevezzük, de igazából a tökkel és az uborkával áll rokoni kapcsolatban, azaz sokkal inkább zöldség, mint gyümölcs.

Nem véletlen, hogy ha bárkit megkérdezünk, akkor ezekre a fruktózban és szénhidrátban gazdag ételekre mondják azt, hogy igazi teltségérzetet okoz.

Sőt, a különböző tartósítási módoknak köszönhetően a különböző gyümölcsök szénhidráttartalma is eszerint változik. Míg az aszalt sárgabarack mondjuk 62 százalék szénhidrátot tartalmaz, addig kandírozott verziója már 75 százalék körül van.

A végtelenül unalmas tanács itt is igaz, hogy mindent csak mértékkel fogyasszunk, és akkor biztosan egészséges lesz. Nincs ez másként az aszalt gyümölcsökkel sem.

(x)










TOVÁBBI ANYAGOK EBBŐL A KATEGÓRIÁBÓL







-tól   -ig
Internet  |  Légi ipar  |  Gazdasági Jog  |  Karrier  |  Gyógyszeripar  |  Hirdető/márka  |  Ügynökség  |  Kutatás  |  Mobil  |  E-biznisz  |  Kereskedelem  |  Logisztika  |  DM/Promóció  |  Design  |  Rendezvény  |  Felelősség  |  PR  |  Pénzügy  |  Konferencia  |  Kultúra  |  Oktatás  |  Pályázati projekt  |  Üzlet  |  Környezet  |  Támogatás  |  Digitalizáció  |  Energia  |  Technológia  |  Statisztika  |  Építőipar  |  Élelmiszeripar  |  Mezőgazdaság  |  Ingatlan  |  Egyéb  |  Outdoor/indoor  |  Idegenforgalom  |  Szponzoráció  |  Média  |  Járműipar  |  Tőzsde  | 

TÖLTSE FEL!
Küldjön nekünk Ön is sajtóközleményeket, melyeket ellenőrzés után ingyenesen megjelenítünk! A feltöltéshez regisztráció szükséges, ami szintén ingyenes!