SAJTÓKÖZLEMÉNYEK | Élelmiszeripar | Milyen hibákat lehet elkövetni a matcha tea elkészítésekor?


Mmatcha.hu: Milyen hibákat lehet elkövetni a matcha tea elkészítésekor?
2019-08-23 12:08 |



Újdonságok kipróbálása előtt mindenki vesz elsőnek egy mély lélegzetet, és belevág az ismeretlenbe.

A matcha tea fogyasztását érdemes kalandként felfogni, egy olyan misztikus utazásként, aminek a végkimenetelében nincs semmi kockázat, csak nyer vele a fogyasztó.

Az első benyomás

Első illatolásra, mikor kibontjuk, sőt, még tán első kóstolásra sem biztos, hogy szerelembe esik az ember a matcha ízvilágával. De aggodalomra nincs ok, hiszen ha emlékszünk az első kávé kóstolásunkra, akkor annál is hasonló volt az első reakciónk, csak most annyi a különbség, hogy a matcha tea sokkal egészségesebb, mint a kávé.

Tehát, amire elsőre számítani lehet, mikor kinyitjuk az első matcha csomagolást, hogy megcsap minket egy erőteljes illat, aminek nem szokványos tea illata van. Második, amire számítani lehet, mikor készítjük, hogy nem biztos, hogy ügyesek leszünk az elkészítésénél, konyhai "baleset" is előfordulhat (pl.: minden tiszta zöld lesz).

Azon teafogyasztók, akik ízesítve isszák meg a különféle teakeverékeket, meg fognak lepődni, mennyivel másabb lesz az ízvilága a matcha teának.

Íme néhány tipp kezdőknek

1. Figyeljünk a víz hőmérsékletére! A tökéletes vízhőmérséklet, amit a matcha esetében el kell találni, az a 70-80°C, ennél melegebb víz ugyanis leforrázza a matcha port, így az kesernyés ízű lesz. A megfelelő vízhőmérsékletet úgy érhetjük el a legegyszerűbben, hogy a felforralt vizünket kétszer áttöltjük új bögrébe. Egy-egy áttöltéssel 10 fokot hűl a víz.

2. Mekkora a tökéletes mennyiség? A legtöbb ember itt is gyakran elrontja, ugyanis egy csapott kávéskanál matcha porhoz túl kevés vizet töltenek. A javasolt arány 2 gr porhoz (kb. 2 csapott kávéskanál) 120 ml víz dukál, de természetesen az idő múlásával mindenki egyéni ízlésére van bízva a döntés.

3. A keverésen is múlik a siker! Ha nem jól kevertük össze, akkor maradhatnak benne csomók, amik az élvezeti értékéből sokat elvonnak. A matcha teát addig keverjük, amíg összefüggő, buborékos, habos réteg nem keletkezik a tetején. Ez általában 2-3 perc, ha "M" vagy "W" alakban kevertük, határozott, de laza mozdulatokkal. Ha kilátszik a tea, tán nagyok maradtak a buborékok, akkor még biztos dolgozni kell rajta.

4. Oda kell figyelni a matcha minőségére is! Ugyanis nem minden matcha alkalmas arra, hogy tea készüljön belőle. Ha alacsony a minősége, akkor keserű lesz. Az eredeti, kiváló minőségű matcha ízvilága az úgynevezett "umami", ami áthajlítja édeskés íz felé a keserűt. A matcha minőségének egyik árulkodó jele az ára, mert ha túl olcsón jutottunk hozzá, akkor szinte biztos, hogy nem igazi.

5. Helyesen tároljuk! Nem szereti a fényes, meleg helyet, ezért érdemes a hűvös hűtőben tárolni. Azt is leginkább úgy, hogy semmiféle erős illatú étel ne kerüljön a közelébe, mert nagyban rontani fog a matcha minőségén.


(x)










TOVÁBBI ANYAGOK EBBŐL A KATEGÓRIÁBÓL







-tól   -ig
Internet  |  Légi ipar  |  Gazdasági Jog  |  Karrier  |  Gyógyszeripar  |  Hirdető/márka  |  Ügynökség  |  Kutatás  |  Mobil  |  E-biznisz  |  Kereskedelem  |  Logisztika  |  DM/Promóció  |  Design  |  Rendezvény  |  Felelősség  |  PR  |  Pénzügy  |  Konferencia  |  Kultúra  |  Oktatás  |  Pályázati projekt  |  Üzlet  |  Környezet  |  Támogatás  |  Digitalizáció  |  Energia  |  Technológia  |  Statisztika  |  Építőipar  |  Élelmiszeripar  |  Mezőgazdaság  |  Ingatlan  |  Egyéb  |  Outdoor/indoor  |  Idegenforgalom  |  Szponzoráció  |  Média  |  Járműipar  |  Tőzsde  | 

TÖLTSE FEL!
Küldjön nekünk Ön is sajtóközleményeket, melyeket ellenőrzés után ingyenesen megjelenítünk! A feltöltéshez regisztráció szükséges, ami szintén ingyenes!