SAJTÓKÖZLEMÉNYEK | Felelősség | Az élelmiszer-hulladék csökkentése a Tesconál


TESCO: Az élelmiszer-hulladék csökkentése a Tesconál
2019-07-10 08:59 | Morpho Communications



A Tesco harmadik alkalommal tette közzé éves jelentését a működése során keletkező élelmiszer-hulladékról.

Az áruházlánc az elmúlt két évben 43 százalékkal csökkentette teljes élelmiszer-hulladékát, melyen belül az emberi fogyasztásra alkalmas hulladéknak minősített élelmiszer mennyiségét kétharmadával tudta mérsékelni.

A 2018/19-es pénzügyi évben 884.970 tonna élelmiszert forgalmazott Magyarországon az áruházlánc, amelynek 1,86 százalékát nem adta el. A 16.439 tonnányi élelmiszer-feleslegből 7821 tonnát jótékony célra hasznosított a Tesco. A megelőző évhez képest a keletkező teljes hulladék mennyisége 12 százalékkal, 8619 tonnára csökkent.

A Tesco volt az első (és máig egyetlen) kiskereskedelmi cég Magyarországon, amely nyilvánosságra hozta adatait a működése során keletkező élelmiszer-felesleg és -hulladék mennyiségéről. Az adatok azt mutatják, hogy a Tesco Magyarországon mindössze két év alatt 43 százalékkal csökkentette az élelmiszer-hulladékot, és több mint 14.000 tonna élelmiszert adományozott a rászorulóknak.

Az élelmiszer-pazarlás csökkentése nem csak üzleti vagy jótékonysági célokat szolgál, kontextusba helyezve globálisan is fontossá válik. Környezetvédelmi oldalról nézve az élelmiszer-hulladék az üvegházhatású gázok kibocsátásának 8 százalékáért felel. Ha az élelmiszer-pazarlás egy ország volna, Kína és az USA után a harmadik legnagyobb károsanyag kibocsátó lenne. Ezért is tűzte ki célul az ENSZ 2030-ra az egy főre jutó élelmiszer-hulladék mennyiségének 50 százalékkal való csökkentését (A 2011-es értékekhez képest). A világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi láncaként a Tesco felelős szerepet vállal ebben a küzdelemben, és elkötelezett a cél megvalósítása iránt.

Az áruházlánc meggyőződése, hogy ami mérhető, az kezelhető, ezért az éves jelentése célja, hogy pontos képet adjon az élelmiszerfelesleg és -hulladék mennyiségéről annak érdekében, hogy még eredményesebben csökkenthesse a működése során keletkező pazarlást, és még több élelmiszert juttasson el a rászorulóknak.

"Az élelmiszer-pazarlás csökkentése globális kihívás: kilencből egy ember éhezik, miközben a világ élelmiszer-készletének egyharmadát elpazaroljuk. Ez hatalmas környezetterheléssel jár, és szükségtelenül növeli az üvegházhatású gázok kibocsátását. Éppen ezért olyan fontos élelmiszer-hulladék adataink nyilvános publikálása, és hogy 2030-ra felére tudjuk csökkenteni az élelmiszer-hulladék mennyiségét. Ez a cél vezérelt minket abban, hogy ilyen jelentős fejlődést és eredményt érjünk el. A Tesco áruházakban értékesített élelmiszerek kevesebb mint egy százaléka megy veszendőbe, így már idén megközelítettük az ENSZ 2030-as célkitűzését. Nagyon büszke vagyok kollégáink, valamint a Magyar Élelmiszerbank Egyesület fantasztikus munkájára, akik mind hozzájárultak ahhoz, hogy a felesleges élelmiszer eljusson azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. Segítségükkel sikerült kiváló eredményeket elérnünk az élelmiszer-hulladék mennyiségének csökkentésében, de sok még a tennivalónk, hiszen tavaly így is 2202 tonna olyan, emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszer-feleslegünk keletkezett, amelyet nem tudtunk eladományozni. Ez tovább ösztönöz arra, hogy a jövőben is keményen dolgozzunk a hasznosítható élelmiszerek megmentésén. Továbbá arra ösztönzünk minden élelmiszeripari vállalatot, hogy csatlakozzon hozzánk ennek megvalósításában, és tegye közzé saját élelmiszer-hulladékkal kapcsolatos adatait" - mondta Pártos Zsolt, a Tesco Magyarország ügyvezető igazgatója.

A 2018/19-es pénzügyi évben a Tesco Magyarország összesen 884.970 tonna élelmiszert értékesített, amiből 16.439 tonna felesleg keletkezett. Ebbe a mennyiségbe beletartozik az emberi fogyasztásra alkalmatlan, az emberi fogyasztásra adományozott, valamint az állatmenhelyeknek adott élelmiszer, illetve a hulladék is. A Tesco Magyarországon 7821 tonna élelmiszert tudott felajánlani a Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek és partnerszervezeteinek, valamint állatmenhelyeknek, ami két százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

A Tesco célja, hogy 2020-ra valamennyi magyarországi áruháza készen álljon arra, hogy jótékony célra ajánlja fel a felesleges élelmiszert. Jelenleg 174 áruház adományozza napi szinten élelmiszerfeleslegét rászorulóknak a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közreműködésével. "Évek óta működünk együtt a Tesco csapatával, és minden alkalommal öröm látni lelkesedésüket és elkötelezettségüket az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása, valamint a rászorulók támogatása iránt. Ezen a téren végzett tevékenységük nemcsak a nélkülözőknek jelent segítséget, hanem mindannyiunk számára reményt ad egy jövőbeli élhetőbb környezetre" - mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke.

A Tesco meggyőződése, hogy éves élelmiszerpazarlási beszámolójának immár harmadik alkalommal történő közzétételével példát mutathat a többi élelmiszeripari vállalatnak (köztük gyártóknak, kereskedőknek vagy éttermeknek) abban, hogy az átláthatóság kulcsfontosságú az élelmiszer-hulladék elleni küzdelemben.










TOVÁBBI ANYAGOK EBBŐL A KATEGÓRIÁBÓL







-tól   -ig
Internet  |  Légi ipar  |  Gazdasági Jog  |  Karrier  |  Gyógyszeripar  |  Hirdető/márka  |  Ügynökség  |  Kutatás  |  Mobil  |  E-biznisz  |  Kereskedelem  |  Logisztika  |  DM/Promóció  |  Design  |  Rendezvény  |  Felelősség  |  PR  |  Pénzügy  |  Konferencia  |  Kultúra  |  Oktatás  |  Pályázati projekt  |  Üzlet  |  Környezet  |  Támogatás  |  Digitalizáció  |  Energia  |  Technológia  |  Statisztika  |  Építőipar  |  Élelmiszeripar  |  Mezőgazdaság  |  Ingatlan  |  Egyéb  |  Outdoor/indoor  |  Idegenforgalom  |  Szponzoráció  |  Média  |  Járműipar  |  Tőzsde  | 

TÖLTSE FEL!
Küldjön nekünk Ön is sajtóközleményeket, melyeket ellenőrzés után ingyenesen megjelenítünk! A feltöltéshez regisztráció szükséges, ami szintén ingyenes!