SAJTÓKÖZLEMÉNYEK | PR | A gasztrokultúra fejlődése sokat hoz Magyarországnak


Receptneked.hu: A gasztrokultúra fejlődése sokat hoz Magyarországnak
2019-04-26 10:52 |



Napjainkban egy ország gasztrokultúrjával "képben lenni" amolyan elvárt-követendő dolog, hiszen rengeteget ad hozzá az adott hely kulturális értékeinek megismeréséhez.

Néhány évtizeddel ezelőtt még ismeretlen fogalom volt, ám akkor is létezett Magyarországon egyfajta gasztrokultúra, csak épp azokban az időkben nem nevezték nevén. Jókat enni-inni mindig is lehetett nálunk és a turisták zöme mindig szívesen kóstolta meg a helyi specialitásokat.

Manapság sokan már azért utaztak el egy-egy országba (köztük Magyarországra is), hogy a nemzet autentikus ételeit megkóstolják. Nem csak vagy adott esetben egyáltalán nem a hely híres-neves látnivalói érdeklik az utazókat, hanem a legjobb éttermek, az ételek, a bor- és egyéb italkülönlegességek, a termelői piacok, a megunhatatlan fűszerek és úgy általában az, hogy mit és hogyan esznek a magyar emberek. Nem véletlen, hogy az útikönyvek által is ajánlott Vámház körúti Vásárcsarnok telis-tele van turistákkal, akik gazdagon megrakott lángosokat, szaftos pörkölteket, töltött káposztát, gulyást és minden más magyaros receptet fogyasztanak a büfék könyöklőinél. A pörköltről és a gulyásról például a világ minden helyén tudják, hogy jellegzetesen magyar ételek, így a messziről jött turista szinte biztos, hogy ezek közül fog valamit megkóstolni. Persze hódítanak manapság a magyaros street food menük is, amik tényleg finomak, és amiket még a magyarok is szívesen kóstolnak meg időről-időre, hiszen a jól megszokott magyaros ízeket hozzák csupán új köntösben, amire általában kíváncsiak vagyunk.

Magyarország legmenőbb gasztrofesztiválja a Gourmet

Ha már gasztrokultúra, nem mehetünk el szó nélkül a nálunk is hódító, divatos rendezvény mellett, amit gasztrofesztiválnak nevezünk. Ezek a népszerű alkalmak azért jöttek létre, hogy a résztevők megismerhessék a régió kulináris értékeit, a környéken lévő vendéglátóhelyek munkáját, a legjobb sztárchefeket. A hazai gasztronómia legmenőbb fesztiválja, a Gourmet, amit Budapesten rendeznek meg, idén már túllépi az ország határait és a régió legjobb éttermeiből is bemutat néhányat, valamint vendégül hívja a környező országok mesterszakácsait is. A Gourmet a legátfogóbb és legszínesebb gasztrofesztivál itthon és talán a régióban is, így sok ember figyelmét felkelti, éppen ezért nagyon sokan utaznak el Budapestre ilyenkor csak azért, hogy részesei lehessenek az élménynek (és persze jókat egyenek és igyanak).

Külföldön is jeles a magyar konyha

Világversenyek tömkelegét nyerik el magyar ételek, amitől még jobban a figyelem középpontjába kerül Magyarország. Ezek a díjak nemcsak egy-egy mesterszakácsnak szólnak, hanem adott esetben komoly elismerést is jelentenek a nemzetnek, amire méltán lehetünk büszkék. A magyar konyha erőre kapott néhány éve: már vannak Michellin-csillagos éttermeink, Budapesten és a nagyobb városokban virágzik a streetfood, és vidéken is egyre több a nívós és megfizethető árú fogásokat kínáló vendéglő üzemel, ahova szívesen térnek be az emberek és ahonnan jóllakottan távoznak.

(x)











TOVÁBBI ANYAGOK EBBŐL A KATEGÓRIÁBÓL







-tól   -ig
Internet  |  Légi ipar  |  Gazdasági Jog  |  Karrier  |  Gyógyszeripar  |  Hirdető/márka  |  Ügynökség  |  Kutatás  |  Mobil  |  E-biznisz  |  Kereskedelem  |  Logisztika  |  DM/Promóció  |  Design  |  Rendezvény  |  Felelősség  |  PR  |  Pénzügy  |  Konferencia  |  Kultúra  |  Oktatás  |  Pályázati projekt  |  Üzlet  |  Környezet  |  Támogatás  |  Digitalizáció  |  Energia  |  Technológia  |  Statisztika  |  Építőipar  |  Élelmiszeripar  |  Mezőgazdaság  |  Ingatlan  |  Egyéb  |  Outdoor/indoor  |  Idegenforgalom  |  Szponzoráció  |  Média  |  Járműipar  |  Tőzsde  | 

TÖLTSE FEL!
Küldjön nekünk Ön is sajtóközleményeket, melyeket ellenőrzés után ingyenesen megjelenítünk! A feltöltéshez regisztráció szükséges, ami szintén ingyenes!