SAJTÓKÖZLEMÉNYEK | Mezőgazdaság | Áruházláncok népszerűsítik a hajdúsági tormát húsvét előtt


MTI: Áruházláncok népszerűsítik a hajdúsági tormát húsvét előtt
Országos | 2014-04-11 19:08 | MTI



Három nagy áruházlánc népszerűsíti húsvét előtt a hajdúsági tormát április 11-én és 12-én a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) szervezésében, a hazai torma fogyasztásának ösztönzése érdekében.

A FruitWeB közleménye szerint a vevők a TESCO, a SPAR és a CBA üzleteiben találkozhatnak a kampánnyal.
Magyarországon a múlt évben mintegy 1300 hektáron termeltek tormát, a hektáronkénti 8 tonnás átlaghozam mellett az országos termésmennyiség 11 ezer tonna körül alakult.
A magyarországi tormatermesztés Hajdú-Bihar megyére koncentrálódik. A hajdúsági torma-termőtáj jól körülhatárolható, területileg összefüggő egység, amit 14 hajdúsági település - Debrecen-Haláp, Debrecen-Bánk, Létavértes, Újléta, Kokad, Álmosd, Bagamér, Vámospércs, Hosszúpályi, Monostorpályi, Nyírábrány, Nyíracsád, Nyírmártonfalva, Nyíradony - alkot.
A hajdúsági tormának egyöntetű piaci megjelenése valamit a termőtáj térségében kialakult egységes, bakhátas termelési technológia biztosít. A termesztéstechnológia jelentős kézimunka igénye miatt meghatározó jövedelemforrás a térség mezőgazdasági munkavállalói számára.
A több évtizede kifejlesztett bakhátas termeléstechnológia eltér az Európa más körzeteiben alkalmazott, gépesített, ferde ültetési technológiától. Ezért a hajdúsági torma küllemre is jól elkülöníthető az egyéb termesztéstechnológiában termeltektől.
A közlemény szerint a több évtizedes sikeres termesztés eredményeként a Hajdúságban termelt torma kiváló beltartalmi értéke miatt keresett exportcikk, napjainkban az európai tormafelhasználás 40-45 százaléka ebből a körzetből származik. Az elmúlt évek átlaga alapján 8-8,5 ezer tonna volt a tormaexport, a legnagyobb exportpiac Németország és Lengyelország.
Az Európai Bizottság 2009. október 21-én bejegyezte az oltalom alatt álló eredet-megjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába a "Hajdúsági torma" elnevezést. Az oltalom az elnevezést védi, ami azt jelenti, hogy a "Hajdúsági torma" elnevezést csak azok tüntethetik fel termékeiken, akik a termékleírásban meghatározott területen és módon termesztenek.
A torma rendszeres fogyasztása növeli a fertőző betegségekkel szembeni ellenálló képességet és legyőzhető vele az influenza is. A frissen reszelt tormának igen magas a C-vitamin tartalma, amely nagyon hatékony a vizesedés, valamint az emésztési- és anyagcserezavarok esetén. Továbbá baktérium- és vírusölő hatású, fokozza a nyálkahártyák vérellátását, nagyon hatásos még vese- és húgyúti fertőzések, makacs köhögés, rekedtség, légcsőhurut és krónikus hörghurut esetén is - tartalmazza a tájékoztató.







TOVÁBBI ANYAGOK EBBŐL A KATEGÓRIÁBÓL







-tól   -ig
Internet  |  Légi ipar  |  Gazdasági Jog  |  Karrier  |  Gyógyszeripar  |  Hirdető/márka  |  Ügynökség  |  Kutatás  |  Mobil  |  E-biznisz  |  Kereskedelem  |  Logisztika  |  DM/Promóció  |  Design  |  Rendezvény  |  Felelősség  |  PR  |  Pénzügy  |  Konferencia  |  Kultúra  |  Oktatás  |  Pályázati projekt  |  Üzlet  |  Környezet  |  Támogatás  |  Digitalizáció  |  Energia  |  Technológia  |  Statisztika  |  Építőipar  |  Élelmiszeripar  |  Mezőgazdaság  |  Ingatlan  |  Egyéb  |  Outdoor/indoor  |  Idegenforgalom  |  Szponzoráció  |  Média  |  Járműipar  |  Tőzsde  | 

TÖLTSE FEL!
Küldjön nekünk Ön is sajtóközleményeket, melyeket ellenőrzés után ingyenesen megjelenítünk! A feltöltéshez regisztráció szükséges, ami szintén ingyenes!