SAJTÓKÖZLEMÉNYEK | Rendezvény | Jazz, kovász, eper és sertés anatómia a Millenárison


Sziget Kulturális Szervezőiroda: Jazz, kovász, eper és sertés anatómia a Millenárison
Budapest | 2013-05-21 15:31 | Sziget Kulturális Iroda



Az OTP Klub Gourmet Fesztiválon ételkülönlegességek, valamint zenei és gasztroprogramok kerülnek a közönség elé május 31. és június 2. között a Millenáris Parkba.

Az idei OTP Klub Gourmet Fesztiválon a hazai top 50 étteremből már szinte mindenki képviselteti magát, emellett pedig számos borász, cukrász, gourmet bolt is jelen lesz az eseményen.

A Gourmet-n nem csak a kulináris világ kerül terítékre, programokkal is készülnek a rendezők. A fesztivál három estéjén jazz és swing zenekarok lépnek fel a Jazzy Rádió színpadán.

Az OTP Klub Gasztroszínpadán a gasztrovilág szakértői kapnak szót. Három vidéki étterem - a debreceni IKON, a szegedi Tiszavirág és a veszprémi Chianti - ambíciózus séfje, akik saját tájegységeik jellegzetességeit mutatják be a galuskán keresztül. A Based on Pig autonóm kutatócsapatával pedig nagy földieper tesztelésbe kezdhetünk, hiszen a kis csapat közértből, piacról, illetve őstermelőktől szerez be földiepret, melyet a közönség bevonásával készülnek tesztelni.

A péntek este folyamán a Michelin-csillagos éttermeket megjárt séf, Joseph Viola (Lyon) igazi francia klasszikust készít, segítségére Jókúti András, a pâté en croűte testvériség lovagja lesz. A szombati napon a METRO Nagykereskedelem által meghirdetett Harmadik Nyílt Lazacbontó bajnokságra kerül sor, ahol az amatőr és profi kategóriákban induló versenyzőknek a verseny hivatalos szabályai szerint kell a lehető legszebb és legpontosabb lazac filéket szelnie egy norvég lazacból, minél legrövidebb idő alatt. Az elődöntő és a döntő alapanyagait a METRO Vevőakadémia és a Marine Harvest cég biztosítja.

A kora délutáni órákban az édességeké lesz a főszerep, hiszen 14 órától a közönség döntheti el, hogy öt különböző stílusú desszert közül, egy adott ízkombinációban melyik készüljön el, majd pedig a cupcake díszítés mikéntjét ismerhetik meg a kilátogatók. A sütemények után villányi szőlőmag termékek felhasználásával Gere Andrea és Pauli Zoltán, a Gault&Millau sapkás, villányi Mandula étterem séfje főz valami, egyben bemutatják a szőlőmagolaj és a szőlőmagliszt felhasználási lehetőségeit. Az előadás során egy-két Gere bor kóstolása sem maradhat el.

Ezután pedig Sándor Tamás sajtmester és svájci kollégája, Niklaus Ott beszélgetnek a hazai és a nyugat-európai sajtkészítésről Nemesvölgyi Attilával, a Sarki Fűszeres képviseletében. A szombati napon rendhagyó anatómiaóra keretében Gál Hentesutánzat József a MészárSteakből és Péter Anna, a Táfelspicc rovatvezetője bebizonyítja, hogy mindenki le tud szépen és szabályosan bontani egy félsertést, legfeljebb kicsit lassan. Utána, Van, aki keserűn szereti címmel a Boutiq'Bar tulajdonos-bártendere tart előadást az egyre népszerűbb keserűkről. Az est zárásaként idén is párbajozik Bíró Lajos és Segal Viktor, a kérdés már csak az, hogy vajon az előbbi polgárpukkasztó padlizsánja, vagy az utóbbi egzotikus változata lesz-e idén a befutó.

Vasárnap délután Lázár Chef, a TV Paprika séf-műsorvezetője ad tippeket, hogyan lehet a grillezés során még ízletesebb ételeket készíteni. A Heimann-vendéglátás alapelemeiről Heimann Ágnes és Zoltán tart bemutatót, ami saját készítésű finomságokat jelent. Köménymagos kifli, sonka- és szarvas szalámi, valamint Kékfrankos és Bikavér, csak hogy párat említsünk a kóstolásra szánt finomságokból.

Idén sem maradhatnak el a baristák, a világbajnok kávémesterek, akiktől most megtudhatjuk, hogy miért kerül szentjánoskenyér a csészébe, hogy milyen a tökéletes tejhab-öntés illetve hogyan lehet különbséget tenni a hasonló termőterületről származó kávék között érzékszervi próbával. A hazai kenyérhelyzetről is informálódhatnak az idei Gourmet Fesztiválra látogatók, hiszen az OTP Klub Gasztroszínpadán Juhász Mihály (Jacques Liszt) és Miklós Mihály (Marmorstein) pékmesterektől kaphatnak átfogó képet magyar kézműves pékségekről és a minőségi alapanyagokról. Természetesen itt is lehet kóstolni, méghozzá kovászos kenyeret.

Fókuszban a Gulyás

Az idei év újítása, hogy a Gourmet Fesztivál kísérletet tesz arra, hogy a csúcsgasztronómiát és a mindennapok étkezési kultúráját közelítse egymáshoz. Ennek jegyében mutatkozik be a rendezvényen a "gulyás", a legkülönbözőbb formákban, legyen az leves, pörkölt, hab, mártás, vagy akár terrine. A fesztiválon megjelenő éttermek általában 2-3 különleges fogást készítenek, amivel igyekeznek a konyháik jellegzetességeit bemutatni. Idén viszont arra kérték a szervezők a meghívott csúcséttermek séfjeit, hogy a saját kreálmányaikon túl, készítsenek még egy fogást, egy igazán közkedvelt magyar ételt, a gulyást, ahogyan ők a legjobbnak gondolják. A Gourmet Fesztiválon tehát megtudhatjuk majd, hogy Magyarország különböző séfjei mit gondolnak e hagyományosan magyar ételről, hogyan készítik el, miként álmodják újjá. A rendezvény zárásaként gulyáskóstolóval egybekötött Bocuse d'Or élménybeszámolót hallgathatunk a "csillagos" Onyx séfjétől Széll Tamástól, és szakmai vezetőjétől, Hamvas Zoltántól. Váncsa Istvántól pedig megtudhatjuk, hogyan készül a tibeti gulyása, eközben pedig fellebben a fátyol az igazi gulyás titkos történetéről is.







TOVÁBBI ANYAGOK EBBŐL A KATEGÓRIÁBÓL







-tól   -ig
Internet  |  Légi ipar  |  Gazdasági Jog  |  Karrier  |  Gyógyszeripar  |  Hirdető/márka  |  Ügynökség  |  Kutatás  |  Mobil  |  E-biznisz  |  Kereskedelem  |  Logisztika  |  DM/Promóció  |  Design  |  Rendezvény  |  Felelősség  |  PR  |  Pénzügy  |  Konferencia  |  Kultúra  |  Oktatás  |  Pályázati projekt  |  Üzlet  |  Környezet  |  Támogatás  |  Digitalizáció  |  Energia  |  Technológia  |  Statisztika  |  Építőipar  |  Élelmiszeripar  |  Mezőgazdaság  |  Ingatlan  |  Egyéb  |  Outdoor/indoor  |  Idegenforgalom  |  Szponzoráció  |  Média  |  Járműipar  |  Tőzsde  | 

TÖLTSE FEL!
Küldjön nekünk Ön is sajtóközleményeket, melyeket ellenőrzés után ingyenesen megjelenítünk! A feltöltéshez regisztráció szükséges, ami szintén ingyenes!