ESETTANULMÁNYOK | Több férfi igényli a személyi kölcsönt, mint nő
Több férfi igényli a személyi kölcsönt, mint nő
2016-03-11 15:36:00 
     
Fokozódik az igény a lakossági hitelezésen belül a személyi kölcsön iránt: a K&H Csoport a múlt évben 10,4 milliárd forint értékben helyezett ki személyi kölcsönöket, ami 40 százalékos növekedést jelent éves szinten.

A reálbérek növekedése, a háztartások pénzügyi mozgásterének bővülése, illetve a piacon elérhető egy számjegyű kamatozással kínált konstrukciók következtében a személyi kölcsönök piaca tovább erősödhet - közölte a K&H, és elárulta azt is, hogy a személyi kölcsönök többségét férfiak igénylik.

Az elmúlt években emelkedésnek indult a személyi kölcsönök piaca, amely a válság során mélybe süllyedt. A hivatalos jegybanki adatok szerint a múlt év végén a személyi hitelek esetében a teljes tőketartozás megközelítette a 275 milliárd forintot, szemben például a 2009 különböző negyedéveiben feljegyzett 238-260 milliárd forintos állománnyal. Az élénkülés a K&H szakértői szerint a munkanélküliség csökkenésével és az alacsonyabb, sokszor kedvezményes kamatokkal magyarázható.

A K&H Csoport a múlt évben 10,4 milliárd forint értékben helyezett ki személyi hiteleket, ami 40 százalékos növekedést jelent a 2014-es összeghez képest. A pénzintézet szakértői arra számítanak, hogy a jövőben a trend folytatódhat a reálbérek növekedése és a háztartások pénzügyi mozgásterének bővülése miatt.

Két számjegyű vagy egy számjegyű

A K&H szerint bár a személyi hitelek átlagos piaci kamata megközelíti a 20 százalékot - tavaly decemberben a hivatalos MNB-adat szerint a termék átlagos hitelköltség-mutatója 18,3 százalék volt -, a piacon rendre lehet találni ennél jóval alacsonyabb hitelköltség-mutatójú hiteleket. Akár egy számjegyű konstrukciókra is van példa, ez pedig szintén hozzájárul a személyi kölcsönök piacán várható élénküléshez.

A K&H nem számít fel szerződéskötési díjat és kezdeti költségeket, így a hitelköltség-mutató megegyezik az éves hitelkamattal, ez pedig a futamidő alatt végig fix, jelenleg 9,99 százalék. A gyorsabb ügyintézés érdekében az igényléseket a K&H honlapján is el lehet indítani.

A pénzintézet számításai szerint egy átlagos 1,2 millió forintos, 60 hónapos futamidővel felvett személyi hitel havi törlesztőrészlete a decemberi 18,3 százalékos átlagos piaci hitelköltség-mutatóval számolva havi 29,6 ezer forintos kiadást jelent. A 10 százalék alatti - 9,9 százalékos hitelköltség-mutató esetében a havi kiadás 15 százalékkal 25,2 ezer forintra csökkenhet.

Autóvásárlás, lakásfelújítás, adósságrendezés

A K&H tapasztalatai szerint a személyi hiteleket többségében férfiak igénylik. A Csoport adatai szerint a hitelek 64 százalékát férfiak vették fel, a nők részaránya ennél a hitelnél 36 százalékos, míg a személyikölcsön-igénylés szempontjából a potenciális ügyfelek körében nagyjából 50-50 százalék a nők és a férfiak aránya. A K&H adataiból kiderül az is, hogy a személyi kölcsönök esetében az átlagos hitelösszeg - ügyfélminősítéstől függően - 1-1,2 millió forint. A pénzintézetnél a személyi kölcsönt elsősorban autóvásárlásra, lakásfelújításra veszik fel az ügyfelek. Jelentős azonban azoknak a száma is, akik adósságrendezési céllal igényelnek személyi hitelt, amellyel több adósságot - például hitelkártya-tartozást, folyószámlahitelt vagy magasabb kamatozású személyi hitelt - egyenlítenek ki.