SAJTÓKÖZLEMÉNYEK | Élelmiszeripar | 2017 az „évszázad” évjárata


Varga Pincészet: 2017 az „évszázad” évjárata
Országos | 2017-10-11 06:30 | B&D ComMedia Kft.



A Varga Pincészet által feldolgozott szőlőmennyiség évről évre nő, idén mintegy 30 százalékkal meghaladja a tavalyi 16 millió kilót.

A borászat hazánk egyik legnagyobb felvásárlójának számít. Itthon a legtöbb palack tőlük kerül a polcokra tavaly 14,6 milliót, idén pedig várhatóan 16 milliót értékesítenek. Az idei évben például a 2015-ös száraz Aranymetszés Olaszrizlingjük elnyerte a Vinagora magyar nemzetközi borverseny legjobb fajta bora címet. Továbbá a borok világbajnokságának számító bordeaux-i nemzetközi borversenyen aranyérmet nyertek az Irsai Olivérjükkel, a fent említett Olaszrizlinggel és a késői szüretelésű Aranymetszés Szürkebaráttal. Ezzel a teljesítménnyel a Varga Pincészet szerepelt a legjobban a magyar indulók között, 5 éve nem fordult elő, hogy egy magyar pincészet három aranyérmet nyer.

"Fantasztikusak lesznek az idei borok! Idén mindent megkapott a szőlő, amit szeret és mindent akkor kapott, amikor az szükséges volt. Néhány órás eső után mindig kisütött a nap, és a zivataros időre jellemző erős széllel együtt fölszárította az ültetvényeket, így a gombás fertőzések is kevesebb gondot okoztak - összegzi az idei évet Varga Péter, a Varga Pincészet egyik tulajdonosa, vezetője, majd hozzátette: "A három pincészetünk különböző mértékben veszi ki részét a szüreti munkából, a legnagyobb mennyiséget, 12 millió kilót még mindig Badacsony képviseli, de jelentős az új egri pincészetünk 8 millió kiló teljesítménye is, Tokajban viszont a feldolgozás idén csak 1 millió kiló. A hazai trendet követve, a rozék miatt borkészítésünkben folyamatosan nő a kékszőlő aránya, így idén is meghaladja az 50 százalékot. A nagy szüretnek ugyan vége, tőkén vannak még azonban azok a szőlők - a legjobb dűlők olaszrizlingjei, hárslevelűi, kéknyelűi vagy cabernet-i -, amelyektől a kiugró minőséget, hazai és nemzetközi borversenyek aranyérmeit várjuk, illetve amelyekért érdemes hozzánk betérni a prémium borok kedvelőinek."

A Varga Pincészet az idei évben mintegy 21 millió kiló szőlőt dolgoz fel, amelyből 1,8 millió kg származik saját ültetvényeikről - ebből készülnek a kiváló minőségű, díjnyertes boraik -, a többit hosszú távú együttműködés keretében vásárolják fel dunántúli és észak-magyarországi borvidékekről. A feldolgozás növekedése idén meghaladja az értékesítés jövő évre várható 10-12 százalékos bővülését. Ennek oka részben szerződéses kötelezettségeikből származik, vagyis partnereik többlet-termését kötelesek átvenni, de Varga Péter úgy véli: az idei jó minőségből érdemes a taktikai készleteiket is növelni.








TOVÁBBI ANYAGOK EBBŐL A KATEGÓRIÁBÓL







-tól   -ig
Internet  |  Légi ipar  |  Gazdasági Jog  |  Karrier  |  Gyógyszeripar  |  Hirdető/márka  |  Ügynökség  |  Kutatás  |  Mobil  |  E-biznisz  |  Kereskedelem  |  Logisztika  |  DM/Promóció  |  Design  |  Rendezvény  |  Felelősség  |  PR  |  Pénzügy  |  Konferencia  |  Kultúra  |  Oktatás  |  Pályázati projekt  |  Üzlet  |  Környezet  |  Támogatás  |  Digitalizáció  |  Energia  |  Technológia  |  Statisztika  |  Építőipar  |  Élelmiszeripar  |  Mezőgazdaság  |  Ingatlan  |  Egyéb  |  Outdoor/indoor  |  Idegenforgalom  |  Szponzoráció  |  Média  |  Járműipar  |  Tőzsde  | 

TÖLTSE FEL!
Küldjön nekünk Ön is sajtóközleményeket, melyeket ellenőrzés után ingyenesen megjelenítünk! A feltöltéshez regisztráció szükséges, ami szintén ingyenes!